Brnabić i Popović predstavile izvestiocima Venecijanske komisije radne verzije tužilačkih zakona

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministarka pravde Maja Popović predstavile su danas izvestiocima Venecijanske komisije radne tekstove novih javnotužilačkih zakona, saopšteno je iz vlade.

Ovi radni tekstovi sadrže normativna rešenja, sadržana u novim zakonima o javnom tužilaštvu i o Visokom savetu tužilaštva, za koja se očekuje da će osigurati veću samostalnost javnog tužilaštva, čime će se osnažiti vladavina prava.
"Tokom sastanka sa članovima ovog savetodavnog tela Saveta Evrope konstatovano je da je stručna pomoć Vencijanske komisije od izuzetnog značaja za proces usklađivanja zakonskih okvira sa usvojenim ustavnim promenama. Istaknuto je očekivanje da će unapredjenjem pravosudnog sistema biti stvoreni uslovi za uspešniju zaštitu ljudskih prava i jačanje demokratskih kapaciteta Srbije", navodi se u saopštenju.

Izvestioci Venecijanske komisije upoznati su s aktivnostima i rezultatima rada Radne grupe, kriterijumom za izbor njenih članova, kao i o drugim pitanjima koja se odnose na transparentnost i inkluzivnost postupka izrade novih javnotužilačkih zakona.

Pored predstavnika Ministarstva pravde, u razgovorima sa izvestiocima Venecijanske komisije učestvovali su predstavnici Republičkog javnog tužilaštva, Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, članovi Državnog veća tužilaca, kao i narodni poslanici iz vladajućih i opozicionih stranaka, navedeno je u sasopštenju.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x