Brnabić: Kredibilitet Evropske unije zavisi od implementacije Zajednice srpskih opština

- Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Beogradu da kredibilitet Evropske unije sada zavisi od formiranja i implementacije Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu.
"U jednom trenutku zaista na dnevnom redu mora biti ZSO. Od potpisivanja Briselskog sporazuma 19. aprila biće 10 godina. Šest tačaka sporazuma je ZSO i kredibilitet EU sada stoji na tome da se ZSO implementira i formira i da onda možemo da krenemo dalje", rekla je Brnabić.

Ona je na regionalnoj konferenciji "Evroatlantske integracije Zapadnog Balkana, perspektive - Zapadni Balkan, transatlantska saradnja i građansko društvo" podsetila da su evrointegracije i regionalna saradnja dva strateška prioriteta Srbije.

Za Srbiju je, kako je istakla, na putu ka EU bila najvažnija reforma u oblasti vladavine prava i pregovori sa Prištinom, ali rat u Ukrajini je sve promenio i reforme su postale pozadinska stvar u odnosu na uskladjivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

"Ako pogledate formalno pravno naš proces evrointegracija, to ne bi trebalo da bude na dnevnom redu jer to poglavlje nismo otvorili. Promenjen je tehnokratski pogled na proces i ja mislim da to nije u redu, to je menjanje pravila tokom igre", dodala je premijerka.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x