Brnabić: Srbija pokazala da ume da se nosi sa krizama, ne odustaje od evropskog puta

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Srbija prethodnih godina pokazala da ume da se nosi sa krizama i da ne odustaje od evropskog puta, odnosno učlanjenja u Evopsku uniju.

"Zahvaljujući dobrim merama povećana je zaposlenost i očuvana finansijska stabilnost. Borili smo se za svaku stranu direktnu investiciju i bavili popravljanjem poslovnog okruženja", rekla je Brnabić na zatvaranju 30. Kopaonik biznis foruma.
Ona je istakla da su iz godine i u godinu sve veća ulaganja u kapitalnu infrastrukturu, enegetiku i životnu sredinu, a uporedo je mnogo urađeno u digitalnoj transformaciji.

"Transformacija energetskog sektora i ulaganja u biotehnologiju i veštačku inteligenciju biće prioriteti u narednom periodu", kazala je premijerka.

Komentarišući geopolitičku situaciju kaja utiče na Srbiju, Brnabić je rekla da Srbija ne odustaje od evropskog puta i da donosi odluke koje su najbolje za državu, ali su i najteže i brani ih argumentima, Ustavom i međunarodnim pravom.

"Evropske integracije su za Srbiju važne jer sve mere koje se na tom putu donose su korisne i za privredu i za građane. Sve i da EU kaže da nema proširenja u narednih 10 godina to ne bi ništa promenilo u reformama koje srovodi Vlada na čijem sam čelu jer su sve te reforme u interesu Srbije i dovešće je do EU", rekla je Brnabić.

Na pitanje kako da Srbija u ekonomiji ne bude "zaglavljena" izmedju SAD i Kine, premijerka je rekla da je Evropa najvažniji ekonomski partner Srbije, dok je u sektoru usluga SAD najvažniji partner, a kineske kompanije koje rade u Srbiji su najveći izvoznici.

"Trudićemo da i dalje budemo otvoreni za ceo svet, da imamo što više stranih investicija. Sporazum od slobodnoj trgovini sa Kinom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Egiptom, koji su u pripremi, otovoriće dodatni prostor za trgovinsku razmenu i upliv nove tehnologije", rekla je Brnabić.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x