Cilj predloženog zakona o Zapadnom Balkanu veća podrška SAD regionu

Zapadni Balkan vraća se u fokus spoljne politike SAD koje su sada spremne da pruže političku i ekonomsku podršku regionu, kako bi ostao na evroatlantskom putu, daleko od uticaja Rusije i Kine, ocenjuje portal Demostat i dodaje da je to ideja vodilja zakona koje je nedavno predložila grupa senatora iz Demokratske i Republikanske stranke.

Zajednički Nacrt zakona o demokratiji i prosperitetu na Balkanu koji je predstavljen početkom avgusta ima za cilj podršku ekonomskom razvoju, trgovini i borbi protiv korupcije na Zapadnom Balkanu.
Američki senatori predložili su nacrt zakona kojim će SAD i formalno dobiti osnov da pomažu, ekonomski i politički, region Zapadnog Balkana.

Nacrtom zakona je predviđeno jačanje trgovine i investicija između Zapadnog Balkana i SAD, podrška postojećim regionalnim inicijativama, diverzifikacija energetskih resursa i smanjenje zavisnosti od ruskog gasa, pomoć u borbi protiv korupcije, ali i sankcije onima koji ugrožavaju stabilnost regiona ili su umešani u korupciju. Sankcije podrazumevaju blokiranje imovine i zabranu ulaska u SAD.

Predloženi zakon predviđa i borbu protiv kampanja dezinformacija, partnerstvo između univerziteta na Zapadnom Balkanu i SAD, reinstalaciju misija Mirovnog korpusa u regionu, kao i programe liderstva za mlade, jačanje vladavine prava, civilnog društva, nezavisnih medija, te podršku bržem pristupanju zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji i NATO.

Senatori daju podršku postojećim regionalnim inicijativama, poput Zajedničkog regionalnog tržišta i Otvorenog Balkana, uz ocenu da imaju veliki potencijal da poprave ekonomske uslove na Zapadnom Balkanu i istovremeno promovišu inkluziju i transparentnost.

Američka korporacija za međunarodno razvojno finansiranje (DFC) imaće ključnu ulogu u povezivanju zemalja Zapadnog Balkana i Sjedinjenih Američkih Država, predviđeno je nacrtom zakona.

Kancelarija DFC-a u Beogradu otvorena je pre dve godine, nakon što su Aleksandar Vučić i Donald Tramp potpisali sporazum u Vašingtonu, ali praktično nije ni radila. Sada je, međutim, predviđeno da regionalna kancelarija bude otvorena i operativna najkasnije godinu dana od usvajanja akta i da ima dovoljno zaposlenih, uključujući najmanje jednog stalnog zaposlenog iz SAD.

Nacrtom zakona je predviđena i sveobuhvatna petogodišnja strategija za ekonomski razvoj na Zapadnom Balkanu, koja bi trebalo da bude usvojena najkasnije 180 dana od dana usvajanja zakona. Inicijativom za regionalni razvoj predviđena je promocija rasta privatnog sektora, posebno malih i srednjih preduzeća, rad na povećanju regionalnog izvoza na Balkanu i sa EU, rad na povećanju američkih investicija na Balkanu, pomoć startapovima.

Pominje se i podrška regionalnim infrasturkturnim projektima, izgradnji puteva, mostova, železnica, kao i tehnička podrška kako bi se dostigli evropski i američki standardi u vazdušnom saobraćaju. Predviđen je i rad na razvoju telekomunikacija kroz proverene provajdere, na projektima koji će smanjiti zavisnost od fosilnih goriva i olakšati tranziciju prema čistijim izvorima energije.

Kada je reč o korupciji, nacrtom zakona je predviđeno da SAD pruži tehničku pomoć za razvoj nacionalnih strategija za borbu protiv korupcije ili za podršku postojećim strategijama, ukoliko postoje.

Senatori predlažu da SAD prošire bilateralnu saradnju u oblasti bezbednosti sa balkanskim zemljama koje nisu članice NATO, među kojima je i Srbija, posebno napore usmerene na regionalnu integraciju i saradnju.

Nacrt zakona predviđa i reinstalaciju misija Mirovnog korpusa na Zapadnom Balkanu, tako što će se ponovo pokrenuti programi u zemaljama regiona gde je to moguće. Glavna misija američkog Mirovnog korupsa, volonterske organizacije koja već decenijama pomaže zemljama u razvoju, je promocija mira u svetu i prijateljstva.

Potrebno je povećati napore u borbi protiv kampanja dezinformacija i drugih, kako se navodi, malignih i destabilizirajućih aktivnosti koje pogađaju Zapadni Balkan, kroz saradnju sa vladinim institucijama, političarima, novinarima, civilnim organizacijama i predstavnicima poslovne zajednice.

Nacrtom zakona predviđeno je i partnerstvo između univerziteta na Zapadnom Balkanu i SAD, kao i razmena akademskih ideja, tehničke ekspertize, istraživanja i kulturnog razumevanja.

Zakon bi uspostavio i liderske programe za mlade, programe razmene mladih političkih lidera, novinara, predstavnika civilnog društva.

Zakon su predložili demokratska senatorka Džin Šejhin i republikanski senator Rodžer Viker, dok su ga podržali senatori Dik Durban, Tom Tilis, Kris van Holen, Ben Kardin i Kris Marfi. Šejhin, Marfi i Tilis posetili su u aprilu Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, dodaje Demostat.Foto; pixa bay

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x