Džonson upozorio Makrona da sada ne pokušava pregovorima da traži rešenje za Ukrajinu

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) danas je upozorio francuskog predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) da "sada" ne pokušava da traži pregovarano rešenje u Ukrajini jer se time rizikuje produžetak "svetske nestabilnosti", saopštio je Dauning strit.

Na sastanku na margini samita Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (G7) u Nemačkoj u dvorcu Elmau dvojica vodja su se složila da je reč o kritičnom trenutku za razvoj sukoba i da je moguće preokrenuti tok rata, rekao je portparol britanske vlade dodajući da su se složili da "pojačaju" vojnu pomoć Kijevu.

"Premijer je istakao da bi svaki pokušaj rešavanja sukoba sada samo izazvao trajnu nestabilnost i dao (Vladimiru) Putinu pravo da u nedogled manipuliše suverenim zemljama i medjunarodnim tržištima", dodao je on.

Za razliku od Makrona, Boris Džonson odbija svaki dijalog sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom koga naziva "diktatorom" or početka ruske invazije Ukrajine u februaru.

Po rečima portparola Džonson je zabrinut što neki komentari nagoveštavaju da bi bilo dobro za Ukrajinu da sada pokuša da pregovara i da odustane od svog suvereniteta u neki delovima na istoku zemlje u zamenu za mir, što, kakk smatra Džonson "ne bi bio dobro".

Sa napredovanjem ruske vojske na istoku Ukrajine i blokadom pristupa Odesi, Ukrajina se nalazi u teškom položaju i kompromis u takvom položaju ne bi bio povoljan za Ukrajinu, rekao je portparol, i dao uveravanja da se vodje Francuske i Britnije slažu oko toga da je potrebno dugoročno podržati Ukrajinu.

U intervjuu za britanske medije, Džonson je ocenio da Zapad treba na samitu G7 i na samitu NATO koji sledi u Madridu da imaju "zaista, zaista otvorene razgovore" po pitanju implikacija rata i sankcija pre svega po pitanju inflacije da bi zaštitili do sada pokazano jedinstvo.

"Biće, realno odredjen zamor medju stanovništvom i političkim klasama", ocenio je Džonson i priznao da "malo brine" zbog toga.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x