Dačić sa predstavnicom OEBS o unapređenju slobode medija u Srbiji

Predsednik srpskog paralmenta Ivica Dačić razgovarao je danas u Beogradu sa predstavnicom OEBS za slobodu medija Terezom Ribeiro o aktivnostima koje Srbija sprovodi u cilju unapređenja slobode medija.

Ribeiro je ukazala na odgovornost institucija svih država članica OEBS prema medijima, istakavši da su zaštita novinara i tolerancija u pogledu aktivnosti medijskih radnika prioritet, kao i efikasnost regulatornih tela, saopštila je Skupština Srbije.

Ona je rekla da sve države članice OEBS treba da poštuju obaveze preuzete učešćem u radu Organizacije, a posebno u skladu sa Odlukom Ministarskog saveta OEBS o bezbednosti novinara iz 2018. godine, i najavila pokretanje novog projekta koji će se baviti i pružanjem pomoći u implementaciji te odluke, navodi se.

Dačić je kazao da Srbija pridaje veliki značaj pitanju slobode medija i saradnji sa predstavnikom OEBS za tu oblast. Naveo je da je Srbija nastavila da ulaže napore u implementaciju Akcionog plana za sprovođenje Strategije razvoja sistema javnog informisanja za period 2020-2025. i zahvalio na "značajnoj ekspertskoj pomoći" OEBS u izradi tih dokumenata, piše u saopštenju.

Predsednik Skupštine je, kako se navodi, informisao Ribeiro da je, u skladu sa Strategijom razvoja sistema javnog informisanja, Skupština Srbije u decembru 2021. usvojila Zakon o izmeni i dopuni Zakona o elektronskim medijima, kojim se propisuju nove obaveze za sve pružaoce audiovizuelnih medijskih usluga, kao i Zakon o izmeni i dopunama Zakona o javnim medijskim servisima, kojim se jača obaveza poštovanja principa nepristrasnog, pravičnog i uravnoteženog predstavljanja političkih subjekata tokom predizborne kampanje.

Ribiero je izrazila zadovoljstvo zbog uspešne postepene implementacije Strategije razvoja sistema javnog informisanja i ponovila da je njena kancelarija spremna za dalju saradnju i pružanje pomoći nadležnim organima Srbije, navodi se.

Dačić je rekao da su uspešni rezultati ostvareni zahvaljujući dobroj saradnji sa Misijom OEBS u Srbiji, koja je aktivno učestvovala u izradi Medijske strategije i Akcionog plana, a sada u svojstvu posmatrača učestvuje u radu Radne grupe za praćenje sprovođenja Akcionog plana za sprovođenje Medijske strategije, kao i u radu Radne grupe Vlade za bezbednost i zaštitu novinara, dodaje se.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x