"Da se struka pita" predstavila nezavisno istraživanje, podršku na izborima pružiće Srđanu Škoru

Pokret "Da se struka pita" na konferenciji za medije predstavio je rezultate nezavisnog istraživanja pred predstojeće izbore 3. aprila i najavio da će podržati kandidata Srđana Škora. 


Predsednik pokreta "Da se struka pita" Vladimir Kovačević,  istakao je da sa zadovoljstvom predstavlja Srđana Škora kao kandidata koga će podržati ovaj pokret.


"Srđan Škoro je već godinama autentični borac za promenu režima i borac za političke slobode. Njegova hrabrost i način na koji vodi ovu borbu zaslužuje apsolutnu podršku svih", rekao je Kovačević.


Na predstavljanju rezultata prisustvovao je i Srđan Škoro, koji ističe da je zadovoljstvo biti podržan od strane ovakvog pokreta.


"Zadovoljstvo mi je što sam dobio podršku pokreta koji čini veliki broj intelektualaca, kao i uspešnih i dokazanih privrednika", rekao je Škoro dodajući da se borba za promenu režima nastavlja.
Foto: Gledaj.rs


ISTRAŽIVANJE: GRAĐANI ISKAZALI STAV DA SU DRUŠTVU POTREBNE PROMENE


Istraživanje koje je na zahtev "Pokreta da se struka pita" urađeno  telefonskim putem na reprezentativnom uzorku od 1.200 ispitanika govori da 41.6%  ispitanika smatra da je u društvu potrebna promena, odnosno da postojeća vlast treba da ode posle aprilskih izbora.


Na pitanje "Ukoliko biste na narednim predsedničkim izborima morali da se opredelite između Aleksandra Vučića i Srđana Škora, za koga biste glasali?" ne uključujući neizjašnjene za Srđana Škora bi se opredelilo 34.7% građana, dok bi Aleksandru Vučiću podršku pružilo 65.3% ispitanih.


Kako pokazuje istraživanje, opoziciono nastrojeni birači još uvek nisu doneli odluku kome će većinski dati podršku na predstojećim izborima. Istraživanje takođe pokazuje da nijedan od poznatih ponuđenih opozicionih kandidata, etabliranih političkih opcija, nema preveliku prednost u odnosu na nezavisne kandidate koji su do sada spominjani.


Prema istraživanju koje je naručio pokret "Da se struka pita", na pitanje "Da se sutra održavaju predsednički izbori, za koga biste glasali od sledećih kandidata?", ispitanici, uključujući i neizjašnjene u procentima, su odgovorili:

Aleksandar Vučić 36,2%, Marinika Tepić 7,9%, Boris Tadić 3,7%, Vuk Jeremić 3,2%, Zdravko Ponoš 3,2%, Miloš Jovanović 2,4%, Srđan Škoro 2,3%, Boško Obradović 1,8%, Milica Stemenkovski 1,8%, Saša Radulović 1,1%, Neko drugi 5,1%, "Ni za jednog, ne znam, ne bih glasao, bez odgovora "31,3%.

Na pitanje "Da se u nedelju održavaju parlamentarni izbori za koju stranku ili listu biste glasali", uključujući i neizjašnjene, ispitanici su se u procentima izrazili na sledeći način.

SNS 30,8,% "Protiv vlast, ali ne zna za koga" 13,2%, SSP-DS-PSG-NS 9,7%, SPS-JS 5,6% NDBG-ZELENI-EKOLOŠKI USTANAK 5,2%, POKS-DSS 2,3%, DJB 1,8%, DVERI 1,6%, SDS-DEMOKRATE-NOVA 1,4%, SRS 1,3, ZAVETNICI 1,3%, Ostali 2,1% , Ne zna (neodlučan) 15,3%, Neće izaći na izbore 8,4%.


Na pitanje "Da li Srbija trenutno ide više u dobrom ili više u lošem pravcu", 38,4% se izjasnilo da Srbija ide u dobrom, a 38,1 % u lošem pravcu, dok 23,5% nema stav.


Prema nezavisnom istraživanju 33,4% anketiranih građana izjasnilo se da je njihov standard na lošijem nivou od kako Srpska napredna stranka vrši vlast u Srbiji, da im je standard isti izjasnilo se 34.1% građana. 


Ono što iz pokreta "Da se struka pita" ističu kao važan segment i rezultat istraživanja je i to da su građani spremni za novu političku opciju i kandidate koji do sada nisi bili u politici ili ako su bili, nisu učestvovali u izvršnoj vlasti.


Istraživanje pokazuje i da  dobar deo glasača Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije takođe podržavaju pojavu novih ličnosti u srpskoj politici, a posebno se to odnosi na socijaliste i njihova razmišljanja."Klasični političari", pokazuje istraživanje, i dalje dominiraju u svim istraživanjima i ljudi od njih očekuju neka rešenja, međutim odmah iza njih građani u politici žele ostvarene, zrele pojedince iz redova privrednika.
Foto: Gledaj.rs

Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x