Djilas:Ekonomski patriotizam je rešenje za krizu u kojoj se Srbija nalazi

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Djilas je izjavio da je ekonomski patriotizam, odnosno okretanje domaćoj privredi, rešenje za krizu u kojoj se Srbija nalazi.
"Srbiji je neophodan ekonomski patriotizam, oporezivanje ekstraprofita i ulaganje u hiljade domaćih firmi koje koriste domaće sirovine, repromaterijal i radnu snagu, a čija dobit ostaje u Srbiji i pokreće novi ciklus investicija i zapošljavanja", rekao je Djilas gostujući na zrenjaninskoj KTV.

On je kazao da je NIS samo u prvih šest meseci ove godine ostvario rekordnu dobit od 370 miliona evra, da će kompanija Zidjin ove godine iz Srbije izneti dobit od preko milijrdu evra, a strane banke još nekoliko stotina miliona.

"Čak i južnoameričke zemlje oporezuju rudarske kompanije sa 30-40 odsto, a samo mi bez ikakve reakcije gledamo kako se siromaši Srbija i troše naši prirodni resursi", ocenio je Djilas.

Naveo je da strani investitori u Srbiji ostvaruju ekstraprofit, a istovremeno udeo srpskih firmi u investicijama, zapošljavanju i privredi je sve manji.

"U poslednjih osam godina je udeo preduzetnika i malih i srednjih preduzeća u srpskom BDP-u smanjen sa 34 odsto na samo 28 odsto, što je značajno niže nego u zemljama EU i regiona. Nema razvoja Srbije samo od stranih investicija, mora da oživi domaća privreda", dodao je Djilas.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x