Djukanović: Odlučuje drugi krug

Kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović ocenio je danas da su predsednički izbori prilika da Crna Gora potvrdi sposobnost da živi u uslovima političke i društve stabilnosti i da nastavi predano da realizuje reforme i dostiže evropske standarde.

Đukanović je posle glasanja novinarima rekao da "nije realno" da će prvi krug odlučiti ko će biti predsednik, već da će se ići u drugi krug.

"Takva je politička scena i ponuda, puno je kandidata, većina lidera političkih partija. Ne verujemo da je relano govoriti da se ovo može završiti bez drugog kruga", kazao je on.

Dodao je da u drugom krugu "ne preferira nikoga posebno, jer svi imaju isti naboj, da ga poraze".

"Ko god bude u drugom krugu, verujem da ćemo imati korektan duel i siguran sam u svoju superiornost", rekao je Đukanović.

Predsednički kandidat DPS-a je kazao da je Crna Gora poslednjih godina u ozbiljnoj krizi i da joj treba "oporavak i povratak u stanje normalnosti".

Govoreći o odnosima sa Srbijom, Đukanović je kazao da mu je želja da Crna Gora ima najbolje moguće odnose sa svim susedima, počev od Srbije.

Aktuleni predsednik i kandidat DPS-a je kazao da nije neprijatelj Sbije, niti bilo koga pojedinačno, ali da ga od Srbije razdvaja ona politka koja "vjeruje da treba korigovati granice, udruživati se u verske i nacionalne svetove".

"Ja u ti budućnost ne verujem... Sukobljeni smo oko dva koncepta, ali to ne znači da smo neprijatelji. Nisam neprijatelj Srbije niti bilo koga pojedinačno u Srbiji, samo što smatram svojom odgovonošću da vrlo žilavo branim svoj prisup, verujući da je on najbolji za stabilost regiona u celini", rekao je Đukanović.

Ukazao je da ako bi Crna Gora "zalutala bilo kojim nacionalističkim rukavcem, da bi to bi bio put njenog kraja".

Građani Crne Gore danas biraju predsednika između sedam kandidata.

Za predsednika Crne Gore biće izabran kandidat koji dobije više od polovine važećih glasova birača koji su glasali.

Ako nijedan kandidat ne dobije potreban broj glasova održava se drugi krug izbora za 14 dana, odnosno 2. aprila.

U drugom krugu učestvuju dva kandidata koja su osvojila najveći broj glasova.

Predsednik države se bira na pet godina.

Biračka mesta su otvorena do 20 sati.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x