Dodik o NVO kao 'stranim agentima' i kriminalizaciji klevete

 Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas u Banjaluci da će uskoro biti predložen zakon o delovanju nevladinih organizacija i sličnih udruženja u Republici Srpskoj, po kojem će sve NVO i oni koje finansiraju stranci biti označeni kao strani agenti.

Dodik je rekao da će taj zakon biti identičan američkom zakonu.

"SAD u svom zakonu strane nevladine organizacije ili one koje finansiraju stranci nazivaju stranim agentima na prostoru SAD", kazao je Dodik novinarima, dodavši da će u zakonu RS biti ista terminologija, osim što će umesto SAD pisati Republika Srpska.

On je naveo da će taj zakon zahtevati da nevladine organizacije i udruženja prijavljuju svaku vrstu transakcije i svako delovanje.

Dodik je još rekao da Fondacija "Soroš" namerava da sedište za Balkan iz Tirane preseli u Sarajevo, ocenivši da je to "očigledna namera da se deluje po principu na koji su naučili da destabilizuju društvo".

"Naravno da ćemo da se zaštitimo od toga. 'Soroš' je ovde neprihvatljiv, to nije dobronamerna organizacija, već rušilačka, koja želi da provede svoje rušilačke pohode, što smo gledali u nizu zemalja u svetu", naglasio je on.

Dodik je rekao da nisu opravdane kritike koje se iznose u vezi sa najavljenim donošenjem zakona prema kojem će kleveta u RS ponovo postati krivično delo, navodeći da takve kritike iznose "pojedinci koji žele da za sebe kupe novinarsku zajednicu da bi je navodno zaštitili".

On je pitao gde su bili "ti slobodni novinari" kada je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametao dopune Krivičnog zakonika BiH, kojim se kažnjava negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločina.

"Gde je slobodno novinarstvo da piše o tome? Kako je moguće da se tim zakonom kaže da ne smeš nešto da radiš? Zašto se ne bune? Zašto ne pišete da ne može on da nameće? Imaju različite aršine prema strancima i onome što mi želimo da učinimo", ocenio je predsednik RS.

Po njegovim rečima, treba obezbediti uslove da medijska zajednica slobodno radi svoj posao, ali i "kažnjavanje onih koji tendenciozno pokušavaju drugom da nanesu zlo".

Dodik je zaključio da je spreman da sa urednicima i novinarima detaljno razgovara o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika RS.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x