Dodik: Odvojićemo RS ako joj se bude oduzela državna imovina

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas da će odvojiti Republiku Srpsku ako joj se bude oduzela imovina.

Dodik je naveo da će vlasti ovog bh. entiteta primenjivati usvojeni Zakon o nepokretnoj imovini RS, bez obzira što je taj zakon suspendovao visoki predstavnik Kristijan Šmit, a Ustavni sud BiH doneo privremenu meru o njegovom nesprovodjenju do konačnog rešenja tog pitanja.

Predsednik RS rekao da vlast u RS neće nikada pristati da se u parlamentarnoj skupštini BiH donese zakon o državnoj imovini.

"Prema Dejtonskom sporazumu imovina koja je na teritoriji RS pripada ovom entitetu. Nema nikakve državne imovine. Ako nam pokušaju oduzeti imovinu RS će izaći iz BIH, pa neka pričaju o Dodiku i secesiji", kazao je on posle sastanka stranaka vladajuće koalicije.

Prema njegovim rečima, pitanje imovine ne može zasnivati na ranijim odlukama Visokih predstavnika, koji su nametnuli Zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom niti na odlukama Ustavnog suda BiH, u kojem odlučuje i troje stranaca.

Zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom nametnuo je 2005. godine tadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun i taj zakon će biiti na snazi sve dok se strane u BiH ne dogovore o tom pitanju i o tome usvoje zakon u parlamentu BiH.

Medjunarodni predstavnici insistiraju da je jedini vlasnik imovine država BiH, a ne entiteti.

Dodik je još kazao da će vlasti RS nastaviti da vraća nadležnosti koje su, kako je naveo, prethodnih godina prenete na nivo Bosne i Hercegovine.

Predsednik RS je rekao da osudjuje napade na novinare i da traži od policije da što pre rasvetli sinoćne oštećenje automobila banjalučkih novinara Nikole Morače i Aleksandra Trifunovića.

On je, medjutim, naveo da "ima indicija da su ovi, čiji su automobili, organizovali sve ovo", što bi, kako je kazao, bilo poražavauće.

Prema njegovim rečima, u RS, koja je demokratsko društvo, niko ne treba da se oseća ugroženim.

Komentarišući izmene Krivičnog zonika, kojima će se kleveta ponovo tretirati kao krivično delo, Dodik je ocenio da taj zakon nije usmeren protiv novinara.

Pozvao je novinarsku zajednicu na dijalog, ističući da je pre donošenja zakona potrebno obaviti široku javnu raspravu, u kojoj bi bila uključena i novinarska udruženja, ocenivši da je predloženi zakon zasnovan na evropskim i američkim standardima.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x