Dodik podneo prijavu protiv Džaferovića, više neće podržavati razvojne projekte FBiH

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je podneo prijavu protiv predsedavajućeg Predsedništva Šefika Džaferovića zbog toga što je učestvovao na onlajn Samitu krimske platforme.

Dodik je naveo da za Džaferovićevo učešče na tom samitu nije bilo jedinstvene odluke u Predsedništvu BiH.

Krimska platforma je diplomatska inicijativa u kojoj učestvuje veliki broj šefova država i vlada, uključujući sve članice EU i NATO-a, a pokrenuo je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski s ciljem poništavanja ilegalne ruske aneksije Krima 2014. godine.

Dodik je rekao da je Predsedništvo BiH odbilo i njegov predlog da se Visoki predstavnik Kristijan Šmit udalji iz BiH i da se protiv njega podnese prijava.

"Tražio sam da se BiH uključi u proces 'Otvorenog Balkana'. Jasno je da bismo od toga imali ogromne koristi. Druga dva člana Predsedništva BiH su to odbila", rekao je Dodik novinarima.

Ocenio je da druga dva člana Predsedništva BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić, vode antisrpsku politiku i odbijaju sve projekte koji su u interesu Republike Srpske.

"Tu je i pitanje aerodroma u Trebinju. I to je odbijeno. Osim razvojnih projekata za Federaciji BiH tu ništa ne može da prodje", ocenio je Dodik u Banjaluci.

On je najavio da zato više neće u Predsedništvu BiH podržavati razvojne projekte za Federaciju BiH, a to neće činiti ni ostali srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH.

"Nije mi drago, ali tako moram da radim zbog patološkog odnosa druga dva člana Predsedništva BiH prema razvojnim projektima u Republici Srpskoj", rekao je srpski član Predsedništva BiH.

Po njegovim rečima, napravljena je ozbiljna šteta Republici Srpskoj, a "Sarajevo je maligno mesto za Republiku Srpsku i oni to ovim potezima pokazuju", kazao je on.

Dodik je ocenio da je ekonomska situacija u Republici Srpskoj stabilna, da "nema gladnih", da je Republika Srpska najmanje zadužena u regionu i da ima najviše zaposlenih.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x