Dodik ponovo negirao genocid, Šmita nazvao potomkom onih koji su činili najstrašnije zločine

 Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je ponovo negirao genocid u Srebrenici, a visokog predstavnika u BIH Kristijana Šmita nazvao je "potomkom" onih koji su na ovim prostorima u Drgom svetskom ratu činili najstrašnije zločine.

Dodik je to rekao novinarima u Banjaluci, komenatrišući današnju Šmitovu odluku kojom je Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari omogućio pristup oko tri miliona evra donatorskh sredstava, koja se mogu koristiti i za ostale namene, a ne samo za sahranu i podizanje spomenika srebreničkim žrtvama.

"Ne postoji visoki predstavnik, sve je to nelegitimno i nelegalno. Tamo se nije desio genocid, to svi znamo, ali se stalno pokušava na jedan nasilan način na tome insistirati. Potomak onih koji su ovde činili najstrašnije zločine u Drugom svetskom ratu nama ovde šta da govori", kazao je predsednik RS.

On je najavio da RS ovu Šmitovu odluku neće objaviti u svom Službenom glasniku, ocenivši da je ta odluka "pokriće za nerad i kriminal koji se tamo dogadja".

Ovo nije prvi put da Dodik negira genocid otkako je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko krajem jula 2021. goidne nametnuo Zakon o zabrani negiranja genocida.

Prema tom zakonu negiranje zločina genocida, ali i drugih zločina za koje postoje presude medjunarodnih sudova i Suda BiH, kažnjivo je od tri meseca do tri godine zatvora.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x