Dodik predložio da Šmit bude proglašen personom non grata

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je na vanrednoj sednici državnog Predsedništva predložio da Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit bude proglašen personom non grata u Bosni i Hercegovini.

Taj njegov predlog nisu podržala druga dva člana Predsedništva, BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, kao ni Dodikove predloge da Predsedništvo da saglasnost za sporazum sa Srbijom o istočnoj interkonekciji gasovoda, da se BiH priključi "Otvorenom Balkanu" i da se da odobri izgradnja aerodroma u Trebinju.

Dodik je ponovo tražio da se Džaferović razreši s funkcije predsedavajućeg Predsedništva, navodeći da smatra "upitnim čak i Džaferovićeve mentalne sposobnosti".

"Mržnja druga dva člana Predsedništva prema Republici Srpskoj je očigledna", kazao je on na konferenciji za novinare posle sednice Predsedništva.

Dodik je izjavio da pitanje agremana za novog nemačkog ambasadora u BiH nije tačka za vanrednu sednicu Predsedništva i da je smatrao da treba da bude skinuta s dnevnog reda, dok su ostala dva člana smatrala da treba da ostane.

Srpski član Predsedništva BiH je najavio da će u vezi s pitanjem agremana nemačkom ambasadoru u naredna tri dana odlučiti da li će uložiti veto, odnosno pokrenuti "vitalni nacionalni interes".

"Mislim da je BiH u dubokoj krizi, koju neće rešiti izbori", ocenio je on, dodavši da je njegova obaveza da vodi politiku isključivo u interesu Republike Srpske.

Po njegovim rečima, politika Nemačke usmerena je protiv Republike Srpske.

"Iz Nemačke stiže rezolucija o ukidanju Republike Srpske i nameće se nelegitimni Kristijan Šmit i to apsolutno govori da su njihove namere loše i mi moramo to da odbacimo. Ne smemo da prihvatimo da, zato što su oni ekonomski moćna i velika sila, budemo ovde politički potlačeni i uniženi", ocenio je Dodik.

Navodeći da je "u toku pokušaj okupacije ovih prostora", on je zatražio povlačenje rezolucije u Bundestagu o BiH, ističući da "oni koji ne uvažavaju Republiku Srpsku, ne mogu očekivati da RS njih uvažava".

"Ne želimo biti pokusni eksperiment, već da nam uvaže prava", rekao je Dodik i dodao da "Bošnjaci žele dominaciju i da ne poštuju Dejtonski sporazum".

Bundestag je nedavno usvojio Rezoluciju o BiH, kojom je odobrio slanje nemačkih vojnika u misiju EUFOR-a (Eltea) u BiH i zatražio od nemačke vlade da pruži jaču podršku Bosni i Hercegovini i spreči rast nacionalističke retorike.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x