Dodik: RS danas ne proslavlja Dejtonski sporazum, već slavi dan svog međunarnog priznanja

 Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da se u RS ne proslavlja dan potpisivanja Dedjtonskog mirovnog sporazuma, već se slavi dan njenog međunarodnog priznanja.

"Na ovaj dan mi ne proslavljamo Dejtonski sporazum, koji je propao, ostale su samo njegove krhotine, mi danas slavimo dan našeg međunarodnog priznanja", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Navodeći da je RS 1995. godine dala svoja ovlašćenja da se potpiše Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, on je ocenio da su "zapadne zemlje, predvođene SAD, u poslednjh 28 godina u BiH sprovodile izmišljene reforme, razgrađujući Dejtonski sporazum, imajući tendenciju razgradnje RS i unitarizacije BiH".

"BiH nije imala nijedan razlog da postoji posle rata, BiH ni danas nema nijedan zajednički imenitelj da postoji, osim međunarodnog pritiska", ocenio je Dodik.

Prema njegovim rečima, BiH se nalazi se u "kolonijalnom statusu, a da "kolonijalni upravitelji (visoki predstavnici) nastoje od RS da naprave praznu ljušturu, što se najbolje vidi kroz pitanje državne imovine".

"Dalja nametanja od visokog predstavnika nužno vode ka razlazu u BiH, definitivno smo krenuli tim putem i secesija će se desiti na miran način. RS ne planira nikakvu nasilnu secesiju", konstatovao je Dodik.

On je ocenio da su Republici Srpskoj otete nadležnosti, naglašavajući da se entitetske nadležnosti više ne prenose na nivo BiH, a da je sledeći korak vlasti u RS vraćane tih nadležnosti entitetima.

Predsednik RS je optužio zapadne zemlje, prevođene SAD-om i Velikom Britanijom, da vode "hibridni rat" na političkom i finansijskom i svakom drugom planu protiv RS, dodavši da se RS "samo bori protiv kolonijalne uprave".

Prema njegovim rečima, vrhunac te kolonijalne uprave je imenovanje Kristijana Šmita za visokog predstavnika, čije imovanje nije potvrdio Savet bezbednosti UN-a.

Dalje je rekao da EU ima "poltronski odnos" prema SAD i da EU nije ono što je bila pre pet godina.

"Ako put u EU znači ukidanje RS i njenih nadležnosti, mi moramo da odbijemo taj put", naglasio je Dodik, koji je osporio i legitimitet Saveta za primenu mira u BiH (PIK) i bonskih ovlašćenja.

"Bonska ovlašćenja su ništavna, ona su protiv međunarodnog prava i obaveza, masovno se podmeće RS. Zbog hibridnog rata koji se vodi protiv RS, a koji predvodi američki ambasador u BiH (Majkl Marfi), naše strpljenje je na kraju. Nalazimo se pred zidom, ali računam na pozitivan ishod. RS će izaći iz ove borbe sa jasnim statusom i međunarodno prihvaćena", kazao je on.

Međunarodne predstavnike iz zapadnih zemalja je nazvao kolonijalistima koji se ponašaju kao Hitler, sa razlikom što nemaju tenkove u RS, već pokušavaju svoje poslove da završe novcem.

Dodik je najavio da će se 5. decembra u Briselu održati sastanak zvaničnika EU sa liderima iz BiH, ističući da je uslov za ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije usvajanje zakona o Ustavnom sudu BiH, koji bi podrazumevao eliminisanje stranih sudija iz tog suda, promenu Izbornog zakona i prestanak mandata OHR-a u BiH.

"To je prvo što se mora ispuniti u vezi sa 14 bezočnih prioriteta koje je postavila Evropska komisija", naglasio je on.

Dodik je još kazao da je, uprkos svim pritiscima i finansijskim ograničenjima koji dolaze iz zapadnih zemalja, RS ekonomski i finansijski najstabilnija u regionu, ocenivši da će pre bankrotirati Nemačka, nego RS.

"RS neće stati, ide dalje, ostvariće sve svoje planove", zaključio je on.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x