DS: Odeljenskim starešinama povećati naknade, trenutnih 20 evra ponižavajuće

Demokratska stranka (DS) je danas tražila od Vlade Srbije da uveća naknade za rad odeljenjskih starešina u osnovnim i srednjim školama, koje mesečno iznose 20 evra, uz ocenu da je to "ponižavajuće".

"Pred sam početak školske godine, učenici značajnog broja odeljenja osnovnih i srednjih škola u Srbiji još ne znaju ko će im biti odeljenjski starešina, jer veliki broj nastavnika nije motivisan da za mesečnu naknadu od dvadesetak evra preuzme na sebe ozbiljan i odgovoran posao", navodi se u saopštenju te stranke.

"Posledica takvog odnosa države je to da sve veći broj nastavnika izbegava da bude odeljenjski starešina. Zbog toga, direktori moraju često ovaj posao da povere i onima koji ga ne žele, a svakako slabo motivisanim nastavnicima što utiče i na kvalitet posla koji realizuju", ocenila je DS.

DS je navela da odeljenjski starešina, pored administrativnog opterećenja, mora da ima i svakodnevni kontakt sa učenicima, roditeljima i stručnom službom, i da je pritisak na te nastavnike "kontinuiran" kada je reč o ocenama i vladanju učenika, a da moraju da budu u kontaktu i sa socijalnim centrima i policijom ukoliko neko od učenika ima krivični dosije.Foto: pixa bay

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x