DS: Problem otpadnih voda na području Požege, Užica, Kosjerića i Arilja rešavati ekonomičnije

Demokratska stranka (DS) je danas pozvala vlast da promeni odluku da se Regionalno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda izgradi u selu Prijanovići kod Požege, jer je ocenila da ona "nije u najboljem interesu građana".

U saopštenju su naveli da bi problem prečišćavanja otpadnih voda na području Užica, Požege, Arilja i Kosjerića trebalo hitno da se rešava na "ekonomičniji i efikasniji način".

Odbor DS za ekologiju i zaštitu životne sredine je dodao da je glavni uzrok problema "velika udaljenost svih ovih mesta od Požege", te bi "morao da se izgradi i obezbedi tok dug oko 20 kilometara" što "podrazumeva i ogromnu količinu struje za rad pumpi i skupo održavanje sistema, zbog izgradnje i velikog i neekonomičnog postrojenja koje će služiti samo za prečišćavanje vode", dodala je ta stranka.

Izrazili su sumnju i da "planirana tehnologija nije u kategoriji modernih i jeftinijih rešenja", te procenili da se "građanima za isti ili manji novac sigurno može ponuditi mnogo bolje rešenje".

DS smatra da bi "donosioci odluka morali da izmene svoju odluku i da se preorijentišu na izgradnju manjih, ekonomičnih postrojenja", a na osnovama, kako su naveli, mikrobiloške razgradnje polutanata kakva se najviše koriste u razvijenom svetu.Foto: pixa bay

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x