DS zatražila odgovornost zbog puštanja nacionalističke pesme u novosadskoj osnovnoj školi

 Demokratska stranka (DS) saopštila je danas da je u novosadskoj Osnovnoj školi "Vasa Stajić“, učenicima četvrtog razreda puštena pesma "Ne volim te Alija, zato što si Balija“ i zatražila od nadležnih da detaljno istraži ko je odgovoran za taj skandal.

DS je u saopštenju navela da "čitavu deceniju ova vlast kroz svoje medije promoviše jezik mržnje, a obrazovanje ponižava", te ocenila da je taj događaj "samo posledica takvog ponašanja Srpske napredne stranke i njihovih satelita"

"Kako je moguće da ovako neprimerena pesma završi na školskoj priredbi je pitanje na koje javnost mora da dobije odgovor", zapitala je ta stranka.

Naveli su da je "neophodno utvrditi odgovornost - od direktora škole, preko učiteljice do samih roditelja deteta koje je pesmu donelo u školu".

Od Ministarstva prosvete su zatražili da usvoji pravilnik koji će regulisati na koji način se završne priredbe i proslave mogu organizovati u školskim prostorijama, "kako se ovakvi ili još veći skandali ne bi dešavali".

DS je navela i da su uz tu pesmu "desetogodišnjaci igrali zajedno sa učiteljicom".

Ovim povodom je, kasno sinoć, Vojvodjanski kulturni klub "Vasa Stajić" saopštio da je duboko ogorčen "zbog ordinarne političke i nacionalističke manipulacije koju sprovodi nastavni kadar i rukovodstvo" škole.

Zatražili su od nadležnih "oštru reakciju i hitnu smenu direktora školske ustanove

U saopštenju su zatražili "i zabranu daljeg vaspitno-prosvetnog rada nastavnog kadra koji je osnovce terao da đuskaju uz klerofašističku pesmu 'Ne volim te Alija, zato što si Balija'".

Dodali su da ta pesma "izaziva rasnu, versku i nacionalnu mržnju, i veliča najstrašnije zločine i ratne sukobe.

Naveli su da su lik i delo Vase Stajića "u potpunoj suprotnosti sa podsticanjem mržnje i nasilja, nacionalizmom, zloupotrebom patriotizma, primitivizmom i prostaklukom".Foto: pixa bay

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x