Đedović sa ambasadorom Kipra o saradnji u oblasti energetike

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se sa ambasadorom Kipra u Srbiji Dimitriosom Teofilaktuom sa kojim je razgovarala o bilateralnim odnosima i mogućnostima za produbljivanje saradnje dve zemlje u oblasti energetike, posebno u diversifikaciji izvora snabdevanja gasom.

Đedović je istakla da je prioritetni zadatak Vlade i Ministarstva rudarstva i energetike da osiguraju stabilno i sigurno snabdevanje energentima i što veću energetsku nezavisnost.

Ministarka je ukazala da je završetkom Balkanskog toka Srbija dobila još jedan pravac snabdevanja gasom i postala tranzitna zemlja preko koje gas stiže do Mađarske i centralne Evrope, kao i da će ove godine biti završena interkonekcija Srbija-Bugarska kojom će dobiti još jednu rutu snabdevanja i više neće zavisiti samo od jednog snabdevača.

Đedović je navela da je u saradnji sa Evropskom unijom planirana i izgradnja nove gasne interkonekcije sa Severnom Makedonijom, a da će preko tih projekata moći u buduće da računa i na gas iz Istočnomediteranskog gasovoda u čijoj izgradnji Kipar ima veliku ulogu.

Ambasador Teofilaktu je rekao da je energetski sektor strateški važan za Kipar, posebno u trenucima svetske energetske krize, i da postoji veliki potencijal za saradnju u oblasti diversifikacije snabdevanja gasom.

Ambasador je naglasio da je za Kipar veoma važna izgradnja Istočnomediteranskog (East-Med) gasovoda koji će povezati gasne resurse istočnog Mediterana sa Bugarskom i Grčkom, preko Kipra, i poboljšati evropsku sigurnost snabdevanja gasom kroz diversifikaciju izvora i pravaca.

Teofilaktu je istakao da Kipar može da podeli sa Srbijom svoja iskustva u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije s obzirom da je jedna od prvih zemalja u Evropi koja je pokrenula programe postavljanja solarnih panela u domaćinstvima.

On je rekao da su odnosi dve zemlje tradicionalno prijateljski i da Kipar pruža podršku Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x