Šef ruske diplomatije sutra ide u Mjanmar

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u sredu putuje u Mjanmar na razgovore o odbrani sa vladajućom vojnom huntom, rekla je danas njegova portparolka.

"Predvidjeni su razgovori izmedju ministra spoljnih poslova i vodja Mjanmara" koji su došli na vlast posle državnog udara prošle godine, rekla je novinarima portparolka ruskog minsitarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Na dnevnom redu su odbrana i bezbednosna saradnja, rekla je ona.

Rusija koja je sve izolovanija na medjunarodnoj sceni zbog ofanzive na Ukrajinu sve više pokazuje svoju podršku mjanmarskim vojnim vlastima, kojima izmedju ostalog prodaje oružje.

Mjanmarska hunta koju redovno optužuju za zločine sprovodi krvavu represiju protiv protivnika, a više od 2.000 civila je ubijeno i više od 15.000 uhapšeno od državnog udara 1. februara 2021, prema jednoj lokalnoj nevladinoj organizaciji.

Aung San Su Ći, 77, dobitnica Nobelove nagrade za mir 1991, uhapšena kada je izvršen puč, suočava se sa više optužbi prema kojima bi mogla ukupno da dobije do 150 godina zatvora.

Šef hunte u Mjamnara Min Aung Hlaing sredinom jula posetio je Rusiju kada je razgovara sa ruskimm zvaničnicima iz nuklearnog i vazduhoplovno-svemirskog sektora.

Uprkos svojoj podršci Rusija kao i Kina odobrile su prošle nedelje deklaraciju Saveta bezbednosti UN u kojoj se osudjuje hunta zbog pogubljenja četvoro zatvorenika.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x