Šef ruske paravojne grupe Vagner optužio rusku vojsku za izdaju

 Šef ruske paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin optužio je danas Generalštab ruske vojske za "izdaju" jer odbija da obezbedi opremu njegovim plaćenicima na liniji fronta na istoku Ukrajine.

Kako je ocenila agencija Frans pres, ta izjava Prigožina, inače biznismena, označava povećanu napetost između njegove grupe Vagner i ruske vojske, jer se čini da su obe snage u konkurenciji na terenu u Ukrajini.

Tenzije su postale sve vidljivije poslednjih nedelja dok ruske snage pokušavaju da zauzmu istočni grad Bahmut, pri čemu vojska i Vagner tvrde da napreduju, sa ponekad protivrečnim informacijama.

"Načelnik Generalštaba i ministar odbrane po svaku cenu dele naređenja tražeći ne samo da ne daju municiju paravojnoj grupi Vagner, već i da joj ne pomažu u vazdušnom transportu", rekao je Prigožin u audio poruci emitovanoj na Telegramu.

Šef Vagnera je ocenio da postoji "frontalno protivljenje, koje nije ništa drugo nego pokušaj uništenja Vagnera".

"To se može uporediti sa izdajom otadžbine jer se Vagner bori za Bahmut i trpeći stotine žrtava svakog dana", rekao je on.

Prigožin je u prošlosti više puta kritikovao rusku vrhovnu komandu, međutim otvorena kritika na načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova i ministra odbrane Sergeja Šojgua, dve glavne ličnosti vlasti Vladimira Putina, očigledno predstavlja povećanje napetosti.

Ni vojska ni Ministarstvo odbrane nisu za sada reagovali.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x