Šef Vagnera objavio da je grupa otvorila centre za regrutaciju u 42 ruska grada

 Šef ruske paravojne grupe Vagner objavio je danas da je grupa otvorila 58 centara za regrutaciju u 42 ruska grada u vreme kada su njegovi ljudi na prvoj liniji u borbi za Bahmut u Ukrajini.

"U 42 grada Ruske federacije, otvoreni su centri za regrutaciju za Vagner. Novi borci tamo stižu, oni će nam se pridružiti da brane svoju zemlju i svoje porodice", rekao je Jevtgenij Prigožin, prenela je njegova pres služba Konkord preko Telegrama.

Objava je data u vreme kada grupa Vagner trpi teške gubitke u borbama koje traju više meseci oko Bahmuta, grada u ukrajinskom Donbasu koji je postao epicentar borbi sa ukrajinskom vojskom. Sam Prigožin je priznao da su brojni borci iz njegove organizacije tamo poginuli.

Odnosi između Prigožina i ruskog ministra odbrane su nategnuti i Prigožin se više puta žalio što više ne može da regrutuje svoje borce iz ruskih zatvora, odakle je grupa Vagner primala zatvorenike u zamenu za smanjenje kazne.

Promenio je taktiku i nedavno se okrenuo ka sportskim salama gde otvara centre za regrutaciju da privuče potencijalne regrute.

Uz njegovu poruku danas priložen je spisak centara za regrutovanje, od kojih je većina kako izgleda u sportskim dvoranama ili klubovima za borilačke veštine.

Prigožin nije rekao koliko boraca po ugovoru planira da angažuje preko tih centara i za koliko vremena.

Rusija je u septembru objavila mobilizaciju 300.000 rezervista. Istovremeno grupa Vagner je dobila dozvolu da regrutuje više hiljada boraca u ruskim zatvorima koji dobijaju amnestiju posle šest meseci provedenih na frontu.

Međutim poslednjih nedelja tenzije između generalštaba ruske vojske i šefa grupe Vagner izbile su na videlo, u vreme dok je Rusija koja je u ofanzivi u Donbasu beležila samo slabo napredovanje.

Prigožin je tako više puta kritikovao rusku vojnu hijerarhiju, ukazujući na njenu neefikasnost, sporost i loše odluke u Ukrajini. On je optužio ruske vlasti da ne obezbeđuju potrebnu municiju njegovim ljudima, a ministra odbrane i šefa vojske da hoće da unište njegovu grupu Vagner.

Uprkos neslaganjima između grupe Vagner i vojske, ruske snage napredovale su poslednjih dana oko Bahmuta, grada koji Ukrajinci nastavljaju da brane.


Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x