Erdogan pozvao na bližu saradnju sa zemaljama centralne Azije

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas u Uzbekistanu države centralne Azije turskog govornog područja da pojačaju saradnju sa Ankarom u nadi da iskoristi slabljenje uticaja Rusije zbog rata u Ukrajini.

Naspram rata u Ukrajini i osetljivog i rizičnog perioda, "potrebno je da ojačamo saradnju, solidarnost i harmoniju", rekao je Erdogan na samitu Organizacije zemalja turskog govornog područja.

To je treća poseta turskog predsednika centralnoj Aziji za dva meseca, što je znak napora Erdogana da ojača veze sa bivšim sovjetskim republikama turskog govornog područja, sa kojima gaji kulturne, jezičke i verske veze.

Erdogan je na samitu u Samarkandu zatražio osnivanje turskog investicionog fonda, koji bi omogućio jačanje ekonomske saradnje.

Organizacija osnovana 2009. godine kao "Turski savet", okuplja četiri bivše sovjetske republike - Azerbejdžan, Kazahstan, Kirgiziju i Uzbekistan, dok su dve zemlje posmatrači, a to su Turkmenistan kao još jedna bivša sovjetska republika, i Madjarska.

Turska se sa tom organizacijom nada da će povećati svoj uticaj u regionu kojim je decenijama dominirala Moskva koja je, čak i posle pada Sovjetskog Saveza, zadržala svoje uporište kroz vojne i ekonomske saveze.

Medjutim, ruska invazija na Ukrajinu krajem februara izazvala je zabrinutost u tim državama koje se okreću drugim zemaljama, kao što su Kina, Turska ili evropske zemlje.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x