Erdogan: Produžetak sporazuma o izvozu žita iz Ukrajine bila bi ispravna odluka

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da bi produžetak sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka bila ispravna odluka.

Postojeći sporazum ističe 19. novembra, podsetila je agencija Anadolija.
"Mislim da bi bilo pogrešno tamo staviti vremensko ograničenje", rekao je Erdogan novinarima.

Turska, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina potpisale su 22. jula u Istanbulu sporazum o nastavku izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke, koji je bio prekinut zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Sve strane trenutno pregovaraju o mogućem produženju i proširenju nakon isteka ranijeg dogovora, a Erdogan je kazao da je Turska odlučna da prevozi i rusko žito i djubrivo u manje razvijene zemlje.

On je dodao da je za Tursku najvažnija stvar sprovodjenje sporazuma o žitnom koridoru i posredovanje između Rusije i Ukrajine u pravcu uspostavljanja mira.

"Naravno, cilj ruskog predsjednika Vladimira Putina je usmeriti transport na siromašne afričke zemlje, posebno Mali, Somaliju i Sudan. Dao mi je ponudu da im besplatno šaljemo žito. Čim se takav korak preduzme, možemo i mi pokazati istu vrstu senzibiliteta", rekao je turski predsednik.

Ističući kako ne bi bilo pošteno ostaviti Afriku po strani i slati žito samo u Evropu, Erdogan je kazao da je važno osigurati intenzivni transport žitarica, djubriva i amonijaka u siromašne zemlje.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x