Česi se oslanjaju na to da bi ih u slučaju napada branio NATO

U slučaju napada na Češku svega četvrtina Čeha spremna je da se uključi u borbe i pomogne češkoj profesionalnoj vojsci, dok 71 odsto računa na to da bi njihovu zemlju branili saveznici iz NATO, pokazala je nova anketa agencije NMS Market riserč.

Velika većina anketiranih, 62 odsto, odbila bi da se uključi u borbe a svega 16 odsto smatra da nije važno to što je Češka članica NATO pokazuje anketa radjena za javno pravnu Češku televiziju.

Više od 60 odsto Čeha ima poverenja u profesionalnu vojsku svoje zemlje koja broji preko 26.000 vojnika i još oko 3.600 aktivnih rezervista, medjutim osetno manje, tesna većina od 51 odsto veruje istovremeno u njene borbene sposobnosti.

Češka će ove godine za svoju odbranu izdvojiti 1,35 odsto svog BDP-a, a nova vlada premijera Petra Fijale obavezala se da će do 2025. godine dostići obećanje članica NATO da dva odsto BDP-a zemlje ide za odbranu, medjutim napad Rusije na Ukrajinu je u Češkoj ubrzao ta izdvajanja.

Dok ranije Česi nisu smatrali da treba povećati budžet Vojske i Ministarstva odbrane, sa ratom u Ukrajini 57 odsto anketiranih traži da se u armiju investira više novca nego do sada.

Napad Rusije na Ukrajinu 10 puta je povećao i interes Čeha da služe kao aktivni rezervisti i da učestvuju u dobrovoljnim vežbama.

Cilj češke armije je da ove godine primi 1.200 novih rezervista, za šta može da se prijavi svaki punoletni Čeh sa srednjom školom i da zavisno od jedinice u koju želi prodje razne vrste zdravstvenih pregleda.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x