Eskobar: Fokusirani smo na finalizaciju sporazuma Srbije i Kosova

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da je najveće očekivanje od današnjeg sastanka lidera Kosova i Srbije u Ohridu finalizacija aneksa o implementaciji sporazuma o normalizaciji odnosa dve strane.
"Naše najveće očekivanje danas je finalizacija ankesa o implementaciji sporazuma o normalizaciji. Ovaj sporazum o normalizaciji stvara miran, predvidljiv i prijateljski odnos Srbije i Kosova. Ali, takođe otvara vrata i jednima i drugima da brže uđu u evroatlantske strukture", rekao je Eskobar za Radio slobodna Evropa (RSE) danas u Ohridu, gde kao posmatrač prisustvuje sastanku lidera Kosova i Srbije.

On je istakao da je sastanak u Ohridu "istorijska prilika, ne samo za dve države, već i za ceo region".

"Ovo je zaista prilika da se odmakne daleko od događaja iz 90-ih i daleko od događaja iz 1999-e i krene u 21. vek. To je prilika ne samo za Srbiju i Kosovo, već i za region u celini", rekao je Eskobar.

Eskobar je rekao da fokus nije na potpisivanju, već na finalizaciji sporazuma.

"Nismo fokusirani na potpisivanje, već se fokusiramo na finalizaciju (sporazuma), to je održavanje sastanka za koji se dve zemlje pripremaju da vode prave razgovore o pomirenju u odnosima. Dakle, to je ono što je važnije – finalizacija aneksa", naveo je.

Upitan zašto su važni rokovi za postizanje sporazuma Eskobar je kazao da bi Evropa trebalo da reši sve bezbednosne izazove unutar kontinenta, da bila spremna da se suoči sa drugim bezbednosnim izazovima.

"Dakle, treba da konsolidujemo ne samo mir, već da konsolidujemo projekat proširenja Evropske unije na ceo evropski kontinent. Ovo otvara vrata za to i zato je upravo sada najbolja prilika da se uverimo da to možemo da uradimo kroz sporazum o normalizaciji između zemalja koje još uvek nisu ostvarile dovoljan napredak u evroatlantskim integracijama", rekao je.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x