EU poziva Rusiju da ispuni svoje obaveze prema sporazumu Novi START

Evropska unija je pozvala sinoć Rusiju da ispuni obaveze prema sporazumu Novi START o kontroli nuklearnog naoružanja izrazivši žaljenje zbog najave Moskve o suspenziji tog dogovora.
Ruski predsednik Vladimir Putin juče je saopštio da njegova zemlja suspenduje učešče u sporazumu sa SAD o ograničenju nuklearnog naoružanja, tzv. sporazumu Novi START potpisanom 2010. i zapretio da će sprovesti nove nuklearne probe ako to prvo učine SAD.

Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) je u saopštenju navela da EU pridaje najveći značaj sporazumu Novi START i smatra da taj sporazum daje "presudni doprinos međunarodnoj i evropskoj bezbednosti".

EU navodi da povećanjem predvidljivosti i uzajamnog poverenja između dve najveće države sa nuklearnim oružjem sporazum ograničava strateško takmičenje i povećava stratešku stabilnost.

Suspenzija sporazuma ili njegovo isticanje bez odgovarajućeg pratećeg dogovora bi potkopalo arhitekturu evropske bezbednosti i znatno unazadilo napore za kontrolu naoružanja, što nije u interesu ni jedne od država potpisnica sporazuma Novi START, niti bilo koje druge zemlje, navodi EU.

"Poziva se Rusija da ispuni svoje obaveze prema sporazumu tako što će olakšati inspekcije na ruskoj teritoriji koje predviđa Novi START i učestvovati u telu za primenu sporazuma, u Bilateralnoj konsultativnoj komisiji, u vremenskom okviru utvrđenom sporazumom", navodi se u saopštenju.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x