EU pozvala Kinu da ubedi Rusiju da poštuje medjunarodno pravo

 Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charels Michel) pozvao je danas Kinu da "upotrebi sva sredstva" da ubedi Rusiju da poštuje medjunarodno pravo, nekoliko dana pre samita Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju (G20) posvećenom sukobu u Ukrajini.

"Ohrabrujemo kineske vlasti da iskoriste sva sredstva koja su im na raspolaganju da ubede Rusiju da poštuje medjunarodno priznate granice i da poštuje suverenitet Ukrajine", rekao je Mišel za AFP.

Visoki evropski zvaničnik se nalazi u Pnom Penu gde danas i sutra učestvuje na samitu lidera Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN). Mišel potom putuje na indonežansko ostrvo Bali na samit G20 na kojem će biti kineski predsednik Si Djinping.

"Važno je u ovom brutalnom trenutku ljudske istorije da postoji medjunarodna saradnja i G20 će biti još jedna prilika da se pogledamo u oči", rekao je Mišel i dodao da je potrebna saradnja sa zemljama koje imaju drugačija politička vidjenja, ali u najmanju ruku veruju da medjunarodno pravo treba da bude zaštićeno.

Lideri EU su od početka ruske invazije na Ukrajinu krajem februara nekoliko puta pozvali Kinu da javno osudi ruske postupke, ali do sada bez uspeha.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x