GAVANSKI(NOVA D2SP): SVAKI FEMICID JE MOGAO BITI SPREČEN

Promena zakonodavnog okvira u oblasti ženskih prava i bezbednosti nije donela rezultate, izjavila je danas članica Gradskog odbora Nove D2SP Novi Sad, Sanja Klipa Gavanski.


"Promena zakona nam nije pokazala efikasnost i primenu zakona u praksi. Mnoge žene su i dalje obespravljene, ucenjene, seksualno uslovljene, šikanirane na razne načine, primaju manje plate, i dalje teško dolaze do visokih pozicija u odnosu na muške kolege. Koliko je bolji i kvalitetniji život ženama sa invaliditetom? Ili i dalje žmurimo na njihove probleme? Koliko je u realnosti bolje ženama koja imaju dacu sa posebnim potrebama? Zakon jeste bolji, ali da li se i kako sprovodi?", upitala je Gavanski.

Ona je podsetila da je javnost je obaveštena da se deveti put za samo devet nedelja desilo najekstremnije kršenje ljudskih prava – ubijeno je devet žena.

" Ubijeno je devet nečijih majki, nečijih sestri, ćerki više nema. Ubistvo motivisano mržnjom prema ženama naziva se femicid. 27 femicida u prošloj godini i čak 9 na samom početku ove godine jesu poziv na uzbunu", dodala je Gavanski.

"Svaki femicid je mogao biti sprečen. Gde se zakazalo? Zakazalo se u sprovođenju zaštite. Zakazalo se zbog nestručnosti. U državnim službama su zaposleni najbolji klimoglavci, najverniji obožavaoci vlasti, a ne stručnjaci. Zar u našoj državi još nije obrazovan kadar koji bi popravio situaciju u socijalnim službama? Nemamo stručnjake psihologe, psihoterapeute, psihijatre koji bi radili sa osuđenim nasilnicima? Imamo, ali ne rade na mestima na kojima bi mogli da naprave neku značajnu promenu. I tako je u svakoj instituciji. Tako je na svakoj poziciji u sistemu. Zemlja obolela od hroničnog nedostatka stručnog kadra, a lečenje ni na pomolu. Samo je dijagnoza ustanovljena", poručila je Gavanski.


Autor : GLEDAJ.RS

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x