General Pavel nije protiv Zemanovog izvinjenja za bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije

Mogući novi predsednik Češke, general u penziji i nekadašnji šef Vojnog komiteta NATO, Petr Pavel (61) nije protiv toga što se predsednik Miloš Zeman izvinio za bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) 1999. godine, ali da smatra da je u izvinjenju trebalo da kaže da je kao tadašnji premijer dao saglasnost za tu operaciju NATO.

"Mi smo u to vreme bili članica NATO nekoliko sedmica i Miloš Zeman kao premijer potpisao je slanje vojnika i naše učešće u toj misiji. To naravno ne isključuje izvinjenje godinama kasnije. Ali trebalo je da prizna i svoj udeo u tome", kazao je general Pavel u predizbornom intervjuu Češkoj televiziji.

Pored toga da li Pavel smatra da je greška bilo bombardovanje SRJ, koje je, kako je naglasila novinarka već godinama žig srama na Zapadu, posebno što su u Srbiji ginuli i civili, češki javni tv servis zanimalo je i da li je 1999. podržavao kopnenu intervenciju u Srbiji.

"Kada smo tada razgovarali o mogućnosti rešavanja te situacije, u slučaju da vazdušni napadi ne donesu rezultate i da je Srbija eventualno nastavljala sa tim nagoveštajima genocida koji su tada prestrašili zapadni svet, jer mu je stalno pred očima bila Srebrenica i nije želeo da se ona ponovi tada na Kosovu, morala bi verovatno da se upotrebe i dalja sredstva", kazao je general Pavel.

On je naglasio da su ti razgovori o kopnenoj operaciji tada bili samo procena mogućnosti, racionalna analiza šta bi se eventualno desilo, a ne huškanje na rat.

Kandidat za predsednika Češke kazao je takodje da bi u Srebrenici holandski vojnici pogrešili da su uprkos naredjenju oružjem stali u odbranu bošnjačkih civila.

"Vojnici bi pogrešili kada ne bi poslušali naredjenje. Oni su imali jasno naredjenje da se ne uključuju u borbe. U ovom slučaju pogrešila je pre komanda misije nego holandski vojnici koji su tamo bili", rekao je general Pavel.

Kao i drugi iz grupe mladih čeških oficira koji su započeli vojničku karijeru u Narodnoj armiji komunističke Čehoslovačke a nastavili je u armiji posle pada komunista i raspada Čehoslovačke u zapadnim vojnim školama i u NATO i Pavel je služio u misijama u bivšoj Jugoslaviji, konkretno u sastavu UNPROFOR-a.

Za spas francuskih vojnika koji su se obreli januara 1993. godine u Karinu, kraj Knina, izmedju vatre srpske i hrvatske strane a Pavel ih je sa svojom jedinicom evakuisao preko srpskih položaja dobio je od Francuske vojni krst za hrabrost i Nacionalni orden Legije časti.

Pred drugi krug izbora za predsednika Češke 27. i 28. januara prema svim anketama raspoloženja birača vodi, sa 53 do 58 odsto moguće podrške, general Petr Pavel.

Njegovom protivkandidatu, bivšem premijeru, tajkunu agro i hemijske industrije Andreju Babišu, koga podržava odlazeći predsednik Miloš Zeman ne pomaže oštra kampanja raspirivanja strasti i strahova da bi general Pavel kao šef države uvukao Čehe u rat sa Rusijom i slao ih da ginu, koju vodi u stilu bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x