Gradonačelnik Kijeva: Kraj rata moguć samo odbranom Ukrajine

Gradonačelnik glavnog grada Ukrajine, Kijeva, Vitalij Kličko izjavio je danas da kraj rata vidi tako što će ruski predsednik Vladimir Putin "zaustaviti svoj rat", a Ukrajinci odbraniti domovinu.

"Rusi se bore za novac, a mi branimo svoje porodice, svoju decu, budućnost naše domovine i imamo dobru motivaciju. Ukrajinski vojnici su iznenadili ceo svet jer se borimo protiv jedne od najmoćnijih vojski na svetu", izjavio je Kličko za TV N1.

Dodao je da je prošla godina od početka ruske agresije koja nije "specijalna operacija" što tvrdi Kremlj, niti rat, već je to "terorizam" jer je uništeno na hiljade gradova i sela čime su milioni ljudi ostali bez domova i poslova, jer je deset miliona Ukrajinaca napustilo Ukrajinu, a milioni su raseljeni unutar Ukrajine.

"Rusi govore o specijalnoj operaciji, o nacistima u Ukrajini, kažu da pomažu Rusima u Ukrajini. To je laž, a ja sam primer toga. Ja sam delom Rus, moja majka je Ruskinja. Milioni Rusa žive u Ukrajini i bore se protiv ruske agresije. Nije pitanje nacionalnosti ili vere, nego vrednosti", izjavio je Kličko.

On je rekao da poseta Kijevu predsednika SAD Džozefa Bajdena odražava namere SAD da podrže želju Ukrajine da izgradi demokratsku državu i da je to pitanje vrednosti za koje se Ukrajina bori.

"Mi želimo da vratimo mir u našu zemlju. Rusi pozivaju na kompromis i rešenja, ali mi ne razumemo šta oni govore. Nije rešenje odreći se velikog dela Ukrajine i predati ga Rusiji", rekao je gradonačelnik.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x