Hil: SAD ostaju angažovane u procesu normalizacije odnosa, Eskobar danas u Briselu

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil izjavio je u Kragujevcu da će SAD i dalje biti angažovane u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine i da je danas u Briselu, gde se sastaju lideri Srbije i Kosova, i specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Hil je novinarima rekao da je današnji sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija "veoma značajan" i da govori o posvećenosti Evrope koja veoma vredno radi da pronađe rešenje povoljno za sve.

"SAD i EU veoma blisko sarađuju po tom pitanju, potpuno smo posvećeni i zajednički na tome radimo. Rekao bih i da smo u poslednjih godinu dana posebno blisko povezani u nastupu u odnosu na agresiju Rusije na Ukrajinu", kazao je Hil.

Naveo je da "naravno, ne može da kaže da očekuje brze rezultate" na pronalaženju rešenju u okviru dijaloga i dodao da taj proces "svakako ne zadovoljava ljude koji očekuju da odmah budu zadovoljni ishodom".

"Ali verujem da mora da bude postignut napredak, jer je prošlo previše godina bez napretka. Sada, kada se na tome radi, on mora da bude postignut", dodao je Hil.

Hil, kome je danas u gradskoj upravi Kragujevca priređen prijem kod gradonačelnika Nikole Dašića, kazao je i da je, sa stanovišta SAD, veoma važno da se što pre primeni sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x