Jedna pogibija dovela u centar pažnje Amerikance koji se bore u Ukrajini

Veruje se da je prvi američki državljanin koji je poginuo u borbama u Ukrajini jedan bivši marinac čija je smrt objavljena ove sedmice, ali da ih je u tom ratu još mnogo na ukrajinskkoj strani.

Tako je Harison Jozefovič rekao u razgovoru za AP da je napustio posao čikaškog policajca i otišao u inostranstvo ubrzo pošto je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu. Taj vojni veteran je rekao da nije mogao a da se ne pridruži američkim dobrovoljcima koji žele da pomognu Ukrajincima u njihovoj borbi.
Jozefovič sada predvodi grupu pod nazivom "Task Fors Jenki" (Task Force Yankee), za koju je rekao da je rasporedila više od 190 dobrovoljaca na borbena mesta i druge zadatke, isporučila 15.000 kompleta prve pomoći, pomogla preseljenje više od 80 porodica i isporuku desetina paleta hrane i medicinskog materijala na južnom i istočnom frontu.

To je teško i opasno, ali Jozefovič je rekao da se prošle godine osećao bespomoćno gledajući iz Sjedinjenih Država povlačenje iz Avganistana, te sada "pokušava da učini sve što može da pomogne drugima.

Veruje se da je bivši američki marinac Vili Džozef Kansel (Willy Joseph Cancel, 22) koji je poginuo prošle nedelje bio prvi američki državljanin koji je ubijen tokom borbi u Ukrajini. Poginuo je u ponedeljak dok je radio za vojnu kompaniju koja ga je poslala u Ukrajinu, rekla je njegova majka Rebeka Kabrera (Rebecca Cabrera) za CNN.

Smatra se da se neutvrđen broj Amerikanaca - mnogi sa vojnim iskustvom, bori zajedno s Ukrajincima i dobrovoljcima iz drugih zemalja protiv ruskih snaga, dok SAD nisu direktno uključene u borbe, već šalju vojni materijal, humanitarnu pomoći i novac.

Ambasada Ukrajine u Vašingtonu prima upite hiljada Amerikancima koji žele da pomognu u borbi, a Ukrajina koristi internet da regrutuje dobrovoljce za svoje strane snage - Međunarodnu legiju za odbranu Ukrajine.

"Svako ko želi da se pridruži odbrani bezbednosti u Evropi i svetu, može da dođe i stane rame uz rame sa Ukrajincima protiv osvajača", rekao je predsednik Vladimir Zelenski na jednoj takvoj regrutaciji.

Teksašanka Anja Osmon, koja je bila u Iraku i Avganistanu dok je služila u vojsci SAD od 2009. do 2015. godine, rekla je da je sama otišla u Ukrajinu. Ta medicinarka je rekla da je u Ukrajinu stigla 20. marta i da je živela u šumi s drugim pripadnicima Međunarodne legije dok je komandant nije otpustio jer ne želi žene - borce.

Osmon kojoj je 30 godina, zasad je u Lavovu odakle nastoji da se priključi drugim borbenim snaga u akciji jer, kako kaže, "ne može da okrene glavu od nepravde".

Veteran američkih marinaca Edi Etju (Eddy Etue, 36), potomak izbeglica iz Madjarske posle antisovjetskog ustanka 1956, rekao je da je dao otkaz na poslu, našao prijatelja da mu čuva mačku i iz u San Dijega u Kaliforniji otputovao u Ukrajinu, gde je dve nedelje. Prvo je radio sa humanitarnom organizacijom, ali sada je na pripremi u Međunarodnoj legiji.

Jozefovič, bivši policajac iz Čikaga, kaže da su u Ukrajini hiljade američkih i drugih dobrovoljaca. U toj zemlji deluje više organizacija, a Jozefovič je rekao da je samo njegova grupa rasporediila desetine dobrovoljaca na položaje širom zemlje, od kojih je oko 40 angažovano u borbama.

"Mi ne omogućavamo civilu da dobije bilo kakvu ulogu u direktnom dejstvu. Mi samo vodimo i povezujemo ranije vojne dobrovoljce", rekao je on.

Ali ima i mnogo drugog posla: grupe dobrovoljaca snabdevaju medicinskim materijalom i hranom stanovnike Ukrajine, rekao je on, a drugi rade sa izbeglicama.

"Što sam se više saznavao o Ukrajini i što sam duže tamo, nalazim sve više praznina koje treba popuniti naporima dobrovoljaca iz mojih grupa", rekao je on.

Etue je rekao da su u Međunarodnoj legiji Ukrajinci napravili strogu selekciju uklanjajući neiskusne i "ratne turiste" koji nemaju šta da ponude jednoj vojnoj jedinici.

"Mislim da im ide neverovatno dobro s obzirom na to da su u ratu s jednom od najvećih armija na svetu", rekao je on.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x