Kina oštro kritikovala posetu visokog zvaničnika Pentagona Tajvanu

Kina je danas oštro kritikovala posetu visokog zvaničnika Pentagona Tajvanu i potvrdila da je uvela sankcije kompaniji Lokhid Martin, kao i podružnici još jednog proizvođača oružja Rejteon, zbog isporuke vojne opreme tom autonomnom ostrvu.

Izjave iz kineske Kancelarije za poslove s Tajvanom ukazuju na novo pogoršanje odnosa između Pekinga i Vašingtona oko Tajvana, zbog navoda o špijunaži, ali sve više i oko ruske invazije na Ukrajinu.

Upitan o poseti Majkla Čejsa, zamenika pomoćnika ministra odbrane SAD, Tajvanu, portparol kineske kancelarije Džu Fenglijan je rekao da se Peking "odlučno protivi svakoj zvaničnoj saradnji", a pre svega vojnoj saradnji SAD i Tajvana.

Nastojanja tajvanske vladajuće Demokratske napredne partije da učvrsti nezavisnost ostrva uz pomoć iz inostranstva su "osuđena na propast", rekao je Džu novinarima.

Kina smatra Tajvan delom svoje teritorije koji treba da bude stavljen pod njenu kontrolu, ako je potrebno i silom. Peking, s tim u vezi, pojačava vojno i diplomatsko prisustvo na ostrvu. Dve strane su se podelile u građanskom ratu 1949. i Komunistička partija Kine otad nema kontrolu nad Tajvanom.

Portparol Pentagona nije direktno komentarisao izveštaje o poseti zvaničnika Pentagona Čejsa ponavljajući da je američka posvećenost Tajvanu čvrsta i da doprinosi održavanju mira i stabilnosti na Tajvanskom moreuzu i u regionu. Tajvansko ministarstvo spoljnih poslova je navelo "da nema informacije" o takvoj poseti.

Tenzije između SAD i Kine povećale su se prošlog meseca kada je Vašington optužio Peking da je poslao špijunski balon i oborio ga je iznad istočne obale SAD.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken otkazao je posetu Pekingu posle tog incidenta a ovog vikenda je rekao da su SAD zabrinute da bi Kina mogla da isporuči Rusiji oružje za rat u Ukrajini. Kina je odbacila navode Blinkena o planovima o slanju oružja Rusiji.

Ove nedelje se delegacija članova američkog Kongresa, koja je u petodnevnoj poseti Tajvanu, sastala sa predsednicom Tsai Ing-ven koja je rekla da se nada povećanoj saradnji u više područja, od bezbednosti do borbe protiv klimatskih promena.

Tajvanski ministar spoljnih poslova Džozef Vu i šef Nacionalnog saveta za bezbednost Velington Ku bili su juče u Vašingtonu, kako se veruje, na sastanku o bezbednosnim pitanjima.

Vašington je prekinuo zvanične odnose sa Tajvanom 1979, s namerom da uspostavi jače veze sa Pekingom, ali je ostao glavni politički i vojni saveznik ostrva.

Kina kritikuje povećani broj poseta zvaničnika i izabranih predstavnika SAD i drugih zemalja Tajvanu. Kineska kampanja diplomatske izolacije ostavila je Tajvan na samo 14 zvaničnih saveznika mada to ostrvo održava snažne nezvanične veze sa desetinama zemalja. Foto: pixa bay

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x