Kineski ministar: Obaranje balona 'histerična' reakcija SAD

 Ministar spoljnih poslovaa Kine, Vang Ji, osudio je danas u Minhenu "apsurdnu i histeričnu reakciju" SAD koje su borbenim avionom oborile kineski balon iznad svoje teritorije.

"Ima mnogo balona na nebu, iz raznih zemalja. Hoćete li da oborite svaki od njih? To ne pokazuje da je Amerika jaka", rekao je Vang Ji na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti, navodeći da je kineski avion oboren iznad SAD, bio za "civilnu upotrebu".

Vang Ji smatra da obaranje tog balona predstavlja "100 posto zloupotrebe primene sile", kršenje uobičajene međunarodne prakse i posebno Čikaške konvencije o civilnoj avijaciji koja datira iz 1944. godine.

Balon koji Vašington kaže da je špijunski, američki lovački avion je raketom oborio 4. februara.

Kina je oštro negodovala zbog toga i tvrdi da je to bio meteorološki balon koji je zalutao u američki vazdušni prostor.

"Tražimo odmah od SAD da ne čine takve apsurdne stvari samo da bi skrenule pažnju sa unutrašnjih problema", rekao je danas Vang Ji.

Ponovio je da je Kina tražila da SAD upravljaju tom situacijom na "miran i profesionalan način", ali "nažalost, SAD nemaju to u vidu, i koriste vrhunske lovačke avione da raketama obore balon što je, po meni, apsurdno i histerično", rekao je on.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x