Kosovska opozicija odbila da glasa za usvajanje međunarodnih sporazuma

Opozicione stranke Demokratska partija Kosova (DPK), Demokratski savez Kosova (DSK) i Alijansa za budućnost Kosova (ABK) ni danas nisu u Skupštini Kosova glasale za usvajanje međunarodnih sporazuma za šta je neophodna dvotrećinska većina svih poslanika.
Iako su izjavili da se zapravo ne protive usvajanju tih sporazuma, predstavnici opozicionih partija su saopštili da ih je pristup vladajuće koalicije prema njihovim zahtevima "naterao" da ne glasaju za usvajanje ovih sporazuma.

Šef poslaničke grupe DPK Abeljard Tahiri rekao je da su nezadovoljni odnosom parlamentarne većine protiv opozicije.

"Takvo ponašanje većine koja ni na trenutak ne uzima u obzir naše zahteve, ubedio nas je da nam ne preostaje ništa drugo nego da ne glasamo za te sporazume", kazao je Tahiri.

Istog mišljenja je i šef poslaničke grupe DSK Srben Gaši koji je rekao da DSK neće glasati za međunarodne sporazume jer vladajuća većina ne pokazuje volju za saradnju i sporazumevanje sa opozicijom.

"Mi u principu nismo protiv ovih sporazuma, ali pošto vladajuća većina ne pokazuje volju da sarađuje sa opozicijom, uključujući i način na koji je danas nametnut dnevni red Skupštine mimo onoga što smo dogovorili u Predsedništvu, presudio je da mi kao poslanička grupa ne glasamo ni za jedan međunarodni sporazum", kazao je on.

ABK se takođe složila da se ne glasa za usvajanje međunarodnih sporazuma.

"U znak protesta i neslaganja sa ovim pristupom većine, složili smo se da danas ne glasamo za ove sporazume", rekao je šef poslanika ABK, Besnik Tahiri.

Na kritike opozicije odgovorila je šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja Mimoza Kusari-Ljilja koja je rekla da su kao poslanička grupa spremni da podrže sve racionalne zahteve opozicije koji se odnose na unapređenje demokratije i rad Skupštine.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x