KOVAČEVIĆ: BIĆEMO BOLJI KOLIKO SMO SPREMNI DA SE MENJAMO

Srbija, kao društvo, ima strah od promena, a suština napretka je u tome koliko smo spremni da se menjamo, istakao je predsednik "Nove- Da se struka pita" gostujući na televiziji N1.


Kovačević je, u emisiji  "Da razumemo", istakao da postoji niz nedoslednosti u srpskoj ekonomiji, razlika u tretmanu domaćih i stranih investicija  i opasnost od inflacije.


Predsednik "Nove - Da se struka pita" je na pitanje o predviđanju inflacije u narednoj godini rekao da u našoj zemlji ne postoje jasni parametri.


„Mi ovde ne znamo koje parametre da uzimamo. 15 odsto je nešto na šta svi mi računamo. Sve iznad 15 odsto bi bilo neumesno i ne bi mogli da to nadoknadimo. Mi ćemo ove godine po završnim računima svi imati povećane prihode, ali će biti interesantno kada APR objavi završne račune. Stalno to nešto pomeramo i pravimo ujdurmu, da li je to 31.3. ili je to krajem februara. Baš će biti interesantno kako će privredna društva iskazati dobit i kako će se nositi sa inflacijom“, kazao je Kovačević.


Kovačević je konstatovao  da je kurs i dalje stabilan, a da imamo „konstantno podilaženje uvozničkom lobiju i uništavanje domaće privredne infrastrukture“.


On je kritikovao ocenu da je u proteklih nekoliko godina došlo do blagog povećanja plata i proizvodnje i ocenio da je to "površni opšti utisak".


„Morate ući po dubini da sagledate od čega se sastoji taj utisak. Neko je dobro savladao to štivo kako se pravi dobra opšta slika, ali ja kažem da je suština sasvim drugačija. Mi smo izgubili domaćeg investitora. Izgubili smo domaću industriju, i opšti osećaj da je moguće raditi za nekog domaćeg privrednika i da od njega možemo očekivati perspektivu. Pune su nam uši stranih investitora. Ja nisam protiv tih subvencija, ali to treba doživeti samo kao šansu i kupljeno vreme dok ne nabavimo domaće“, istakao je Kovačević.


Domaći investitori su diskriminsani u odnosu na inostrane


Predsednik "Nove- Da se struka pita" je dodao  da su domaći  investitori diskriminisani .


"Sve te subvencije nisu javno objavljivane kao što je to nekada bio slučaj. Vi nemate javne pozive i jasne propozicije po kojima možete da dobijete neke olakšice ili subvencije, recimo, po zaposlenom. Sve su to bili neki per-tu razgovori gde strani investitori odu kod nekog državnog sekretara ili kod nekog u ministarstvu, kažu neku fontanu želja i oni kažu - može", kaže Kovačević.


Na opasku da javni pozivi ipak postoje, Kovačević je ukazao da te javne pozive i subvencije za domaće privrednike treba uporediti sa onim privilegijama koje imaju strani investitori. 


"Pogledajte te subvencije. Tipično, kada domaći privrednici traže subvencije upute ih na Fond za razvoj. Pogledajte ta sredstva koja se dele u Fondu za razvoj i ona koja se daju stranim investitorima i uporedite ih. To su stotine puta manja sredstva za domaće investitore. Domaćim privrednicima idu tričava sredstva dok stranim investitrima za fabriku čokolade ide i po 120.000 evra po zaposlenom, imate fabrike kojima se dele milioni i besplatno zemljište. Mi i ne znamo suštinu tih ugovora sa stranim investitorima i posledice", kaže Kovačević.


Evropska unija nije magnetizam koji ne sme da se napusti


Kovačević ističe da Srbija ima pravo da se okrene sopstvenoj ekonomiji i da prestane da Evropsku uniju doživljava kao "magnetizam koji ne sme da napusti".


"Ako nas Evropa neće, to ne znači da moramo da odustanemo od evropskih vrednosti koje smo već usvojili, ali takođe to ne znači da ne možemo da pogledamo na druge strane. Sve se strmoglavilo u svetu, sasvim su novi tokovi i kapitala i novca i morate imati dosta talenta i iskustva da se tome prilagodite", rekao je Kovačević. 


Srbija mora da se menja


Predsednik "Nove- Da se struka pita" smatra da kao društvo imamo strah od promena, a da one moraju da budu korenite i da uključuju i promene u obrazovanju.


"Ono što ja kao predsednik "Nove- Da se struka pita" nudim jesu promene, jer ćemo biti bolji onoliko koliko smo spremni se menjamo. Mi smo zapravo pali na školstvu, a sve ostalo je posledica. Studenti koji kod nas dolaze da se zaposle, iz godine u godinu su sve lošiji i lošiji, ali nisu oni krivi. Krivi su i profesori koji smatraju da je njihova, uslovno rečeno licenca, koja kod nas gotovo i ne postoji zagarantovana. Profesori su zaboravili da vi morate svakog dana raditi na sebi da vas ne bi pregazilo i vreme i prostor, što se nama dogodilo“, poručio je  Kovačević.
Autor : GLEDAJ.RS

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x