Kovačević (Da se struka pita): Nelikvidnost srpskih kompanija u naletu

U Srbiji je u naletu povecanje nelikvidnosti domacih kompanija,  upozorio  je danas Vladimir Kovačević, predsednik pokreta "Da se struka pita".

"Ovaj rastući proces se događa kao posledica dugotrajnog negativnog uticaja korona virusa na normalno poslovanje. Dodatno loš je poslovni ambijent za domaći i globalni biznis zbog energetske krize i rata u Ukrajini", kaže Kovačević.


Predsednik pokreta "Da se struka pita" dodaje da se vlasnici domaćih kompanija suočavaju sa predfinansiranjem ili avansnim plaćanjem roba koju nabavljaju za svoje proizvodnje iz inostranstva i dvostruko dužim rokovima isporuke, uprkos takvom plaćanju.


"Cene nabavljenih sirovina i energenata su od 50 do 100% veće. Ono što danas, na primer, avansno platite u Aziji, umesto da dobijete za 45 dana, zbog produženog roka trasporta brodskim prevozom, sada vam je potrebno minimum 75 dana. Angazovanje kapitala je sada zbog svega toga za isti posao koji ste do juče obavljali gotovo dvostruko veća.Kovačević upozrova da ukoliko država ne reaguje postoji velika opasnost "da se poruši i ovako mala Srpska industrijska proizvodnja zbog manjka obrtnog kapitala"."Hitno je potrebna reakcija drzave da merama centralne banke utiče na dodatne kreditne plasmane poslovnih Banaka privredi sa garancijom i kamatom koja bi pala na teret države!"U protivnom, dodaje Kovačević, negativne posledice će zbog lošeg trenda pasti ponajviše na teret običnih gradjana, koji su i ovako pod svakodnevnim pritiskom rasta cena i inflacije.

Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x