Kovačević (Da se struka pita): Pobijanje konkurencije zbog izostanka zakona?

Predsednik pokreta "Da se struka pita"  Vladimir Kovačević pozvao je danas novinare da istraže "namere pojedinih lanaca marketa da snagom kapitala pobiju konkurenciju", a ministra trgovine, turizma i telekomunikacija da donošenjem novog zakona preventivno deluje u sprečavanju ovih namera.


"Urednici medija koji se zanimaju za tržište i ekonomiju trebalo bi na teren da pošalju  svoje najpronicljivije novinare sa zadatkom da ustanove namere pojedinih lanaca marketa da snagom kapitala pobiju konkurenciju", rekao je KovačevićPredsednik pokreta "Da se struka pita" sugerisao je da će doći do iskorišćavanja manjkavosti trenutnog zakona, kao i do pada, a zatim i naglog rasta osnovnih životnih namirnica.


"Reč je o nameri, zbog nedostatka detaljnog zakona koji uređuje ovu oblast, da obore cene pojedinih osnovnih životnih namirnica privremeno dok ne ugase konkurenciju. Nakon toga bi usledilo znatno povećanje cena pomenutih namirnica. Radi se o pet do šest artikala među kojima su brašno, ulje, šećer, so, meso", istakao je Kovačević.On je naveo da je ovakvih pokušaja velikih lanaca marketa "za spekulacijom cena" bilo i u Evropskoj uniji, ali da su oni "osujećeni  na vreme, donošenjem zakona o zabrani dampingovanja cena".


Kovačević je pozvao nadležno ministarstvo da reaguje na isti način.


"Apelujem na ministra trgovine da preventivno deluje iniciranjem detaljnih zakona za uređenje ove oblasti. Ni jedan proizvodjač na svetu ne želi da vidi u policama marketa cenu svojih proizvoda koji su jeftiniji od prodajne cene", zaključio je Kovačević

Autor : gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x