Kovačević (Da se struka pita): Poslednji juriš na srpsku privredu

"Pustiti Kineze da bez zaštite potamane preživelu Srpku privredu je zločin", upozorava Vladimir Kovačević, predsednik pokreta "Da se struka pita".


Kovačević ističe da “ni jedna zemlja nigde u svetu svojoj privredi to ne radi”


"Od Kine prezaju i najrazvijenije ekonomije sveta, samo Srbija ne!", kaže Kovačević i podseća da se Srbija i ranije suočavala sa sličnim situacijama, nakon koje su privrednici izašli kao gubitnici.


"Pre, sada više od 20 godina, ljudi koji nisu imali nikakvo privredničko iskustvo, otvorili su sve tržišne kapije Srbije i bez ikakve carinske zaštite uputili naša preduzeća na konkurenciju sa nesrazmerno jačim kompanijama iz EU. Srpski privrednici, oslabljeni tada inflacijom, zaostalim tehnološkim statusom bili su prepušteni sudbini. Većina njih nije preživela", kaže Kovačević.

On smatra da je upliv Kineza na srpsko tržište "užasan i nerazuman potez".


"To bi vam bilo kao kada bi u fudbalu, tim iz domaće zonske lige uputili da se nadmeće bez pripreme i treninga u Premium Ligi. Takva utakmica bi samo izazvala podsmeh gledaoca", kaže Kovačević i dodaje da je potrebno prvo "tehnološki podupire svoju privredu".


" Privreda se prvo dobro tehnološki podupire, snažno finansijski se ulaze u nju, kadrovski dobro utrenira pa tek onda uputi na svetsku utakmicu kakvu iziskuje sučeljavanje sa Kineskim privrednicima oslobođenih svih carina"


Kovačević je apelovao na Vladu Srbije da "odustane od ovog nerazumnog poteza i spreči cunami koji će se sigurno dogoditi".

"Srpski preduzetnici jako malo stvari mogu izvesti Kini dok Kina gotovo sve sto mi ovde proizvodimo puno jeftinije može prodati Srbiji. Ako se ova namera sprovede vrlo brzo nećemo imati domaću industriju", upozorio je predsednik pokreta "Da se struka pita"


Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x