Kovačević: Lekare treba osloboditi direktorskih poslova i zamoliti ih da se vrate lečenju ljudi

Najefikasniji način da se reši problem nedostatka lekara u Srbiji je da se prvo promeni logika upošljavanja lekara na mestima za koja nisu kompetentni i za koje se nisu obrazovali, pre svega upošljavanja lekara na menadžerskim pozicijama u zdravstvenim ustanovama, izjavio je danas predsednik stranke Nova – Da se struka pita, Vladimir Kovačević.


"Česti su tekstovi u javnosti po pitanju problema nedovoljnog broja lekara i specijalizanata koji nas leče zbog migracija ka zemljama EU, a najčešće Nemačkoj. Takav je i jučerašnji, koji iznosi državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek. Najefikasniji način da se reši ovaj problem je da se prvo promeni logika upošljavanja lekara za mesta na kojima su nekompetentni i za koja se nisu obrazovali", istakao je Kovačević.

Zbog toga ih, dodaje Kovačević,  treba osloboditi svih rukovodećih poslova u svim domovima zdravlja, bolnicama, kliničkim centrima i Ministarstvu zdravlja, jer su to pravno-ekonomski i administrativni poslovi.


Kovačević ističe da je vreme da  zamolimo lekare da rade ono za šta su se obrazovali - da leče ljude.

"Država Srbija je najskuplje obrazovanje u svakoj zemlji sveta, a to je medicinsko, učinila besplatnim. Cena ovakvog fakultetskog obrazovanja u zapadnim zemljama, koje traje od 6-10 godina, nije ispod 150 hiljada dolara za funkcionalnog lekara, a onda ga pogrešnim pristupom istrgnete iz onoga za šta se obrazovao i postavite ga na administrativne poslove. Tako gubimo izvrsne lekare i dobijamo loše, nekompetentne rukovodioce. Nijedan lekar ne razume nabavke, tenderske procedure, investiciona ulaganja niti menadžment koji se uči na drugim fakultetima. Zašto ga onda postavljamo na mesto direktora? Većina njih je čak bežeći od matematike upisala medicinu. A za racionalnost i efikasnost u rukovođenju je najvažniji baš račun", istakao je Kovačević u saopštenju dostavljenom medijima.

Zato nam je , kako navodi, zdravstveni sistem preskup, „pase“ i zastareo i ga treba reformisati.

"Procena Nove D2SP je da bismo, ukoliko sprovedemo navedenu ideju da direktore vratimo svojoj profesiji, sigurno prepolovili deficit lekara koji su nam smesta potrebni za lečenje stanovništva. Ovakav preokret državu ne bi ništa koštao, a dobila bi puno", zaključuje Kovačević.


Autor : gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x