Kovačević: Nova odluka Vlade dodatno je razaranje stočnog fonda u Srbiji

Odluka Vlade Srbije, izneta u javnosti prošle sedmice, kao mera za saniranje vođenja poreske politike Ministarstva poljoprivrede u stočarstvu je katastrofalna, ocenio je danas Vladimir Kovačević, predsednik "Nove – Da se struka pita".

"Nova ministarka poljoprivrede očigledno se ne snalazi u merama za otklanjanje posledica razaranja stočnog fonda Srbije od strane bivšeg ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića. Zaista nedostaje milion prsadi u Srbiji. Naša stranka je toliko puta u javnosti to već isticala", istakao je Kovačević.

On je dodao da je ,Odbor za poljoprivredu Nove D2SP,  nakon analize ustanovio da je  odluka Vlade da se ukida carina na uvoz prasadi iz inostranstva "užasno loša".


"Time se kratkoročno podilazi potrebama tržišta, a zapravo trajno uništava domaća proizvodnja i individualni proizvođači stoke. To je odluka kontinuiteta loše agrarne politike. U javnosti je inače i poznato da samo kompanije bliske vlasti imaju dozvole za uvoz prasadi. Ovom odlukom da se ukida dosadašnja carina od pet odsto i dodatno se ide naruku takvim kompanijama i uvozničkom lobiju. Ministarka Jelena Tanasković mora da konsultuje struku, a pošto to nije, predlažemo joj da uvede subvencionisanje uvoza krmača, a ne prasadi", poručio je Kovačević.Predsednik "Nove – Da se struka pita" smatra da se samo oslanjanjem na domaće farme i srpske poljoprivrednike može imati progres."Podržavamo ubrzavanje i pravičnije dodeljivanje i svih subvencija poljoprivrednicima. Sa jedne strane imamo digitalizaciju i stalni pritisak Vlade Srbije usmeren ka uzimanju novca od građana, privrednika i poljoprivrednika, a sa druge strane neefikasnost i namernu birokratizaciju ka iscrpljivanju po pitanju predviđenih prihoda od te iste države. Siguran sam da narod Srbije još to dugo neće izdržati", zaključio je Kovačević.

.


Autor : gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x