Kovačević: Prvo se ekonomskim merama usporava inflacija pa tek onda dižu plate i penzije

Nikad niko u svetu nije uspeo da pretekne inflatorni tok tako što je dizao plate i penzije, izjavio je danas predsednik “Nove stranke - Da se struka pita”, Vladimir Kovačević reagujući na obraćanje ministra finansija Siniše Malog.“Prvo se inflatorni tok usporava nizom delotvornih ekonomskih mera, a dizanjem plata i penzija dobijate samo na jednom delu kratkoročnu korist, dok vas inflacija koju ne zaustavljate, opet začas, ne pretekne”’ istako je Kovačević.


On je dodao da smatra da ova vlada nema kapacitet za borbu protiv “kancera svake ekonomije sveta kakav je inflatorni tok” koji je, kako navodi, u Srbiji u zamahu.“Svakodnevno zbog toga imate smanjivanje izvozne moći domaćih preduzeća i drastično smanjivanje kupovne moći stanovništva. Dodatno je to izraženo još i politikom Narodne banke Srbije (NBS), koja drži fiksiran kurs dinara ka evru. Pritom se i nadalje snažno zadužujete, kao što ova vlada nastavlja da radi, preko 1,7 milijardi evra godišnje i tim novcem pokrivate dugove Elektroprivrede Srbije (EPS)” obrazložio ie Kovačević.


Predsednik stranke “Nova stranka- Da se struka pita” naveo je da se nikako ne može govoriti o jasnom kursu države i povećanju standarda građana najavljenim povećanjem penzija.


Kada je u pitanju povećanje minimalca, Kovačević ističe da je potrebno rasterećenje poslodavaca za poreze i doprinose.“Što se tiče povećanja minimalca za radnike, to je uvek dobra vest, samo da ga privreda, koja realno posluje, može podržati. Zato hitno praviti rasterećenja poslodavaca za poreze i doprinose po isplati minimalne neto zarade sa 60 odsto, koliko je sada, na 50 odsto”, ističe Kovačević. 


On dodaje da država “neobazrivo ili sa namerom” diže neto minimalac sa nepromenjenom visokom stopom tereta i time na povišenu osnovicu minimalca sebi obezbeđuje veće prihode u budžet.


“Čini se, država je sve osmislila da sebi olakša, a poslodavcima i njihovom radnicima da oteža život” zaključuje Kovačević.

Autor : gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x