Kremlj o uticaju SAD na antirusko raspoloženje i demonstracije u Gruziji

Kremlj je saopštio da vidi Sjedinjene Američke Države (SAD) iza "antiruskog raspoloženja" koje je, kako ocenjuje, uticalo na demonstracije u Gruziji, dok je gruzijski parlament danas doneo odluku o povlačenju kontroverznog zakona o "stranim agentima".
Povodom jučerašnje izjave gruzijske predsednice Salome Zurabišvili tokom posete Njujorku, u kojoj ona podržava demonstrante, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da se predsednica "ne obraća svom narodu iz Gruzije, već iz Amerike".

Prema rečima Peskova, to je znak da "nečija jasno vidljiva ruka pokušava da izazove antirusko raspoloženje".

"Pratimo ovo veoma pažljivo i sa velikom zabrinutošću", dodao je on.

U Gruziji su više dana bile demonstracije zbog predloga spornog zakona za koji kritičari tvrde da je rađen po ugledu na postojeći tekst zakona u Rusiji, a koji Kremlj koristi da uguši glasove neistomišljenika.

Parlament Gruzije je danas doneo odluku o povlačenju kontroverznog zakona o "stranim agentima". Vlada je odluku da odustaje od predloženog zakona saopštila juče.

Predlog zakona je predviđao da mediji i nevladine organizacije, koji dobijaju više od 20 odsto sredstava iz stranih izvora, budu registrovani kao "agenti stranog uticaja".

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x