'Kreni-promeni' predao peticiju RTS, traži da se kontinuirano izveštava o zagadjenju vazduha

 Predstavnici organizacije "Kreni-promeni" su danas u Beogradu predali Radio-Televiziji Srbije (RTS) peticiju s više od 58.000 potpisa gradjana kojom se traži da RTS "kontinuirano" izveštava o zagadjenju vazduha da bi se gradjani zaštitili, i očekuje zvanično saopštenje te medijske kuće da li to prihvata.

"RTS je počela da o tome izveštava, ali ne znamo da li je namera da to čini kontinuirano ili je posledica sadašnje prisutnosti ove teme u javnosti", rekao je direktor "Kreni-promeni" Savo Manojlović ispred RTS, gde je priredjen performans kako bi se pokazale posledice na zdravlje ljudi kada udišu zagadjen vazduh.

Okačena su "pamučna pluća" - bela i tamna koja pokazuju razliku kada se udiše čist i zagadjen vazduh, uz najavu da "Kreni-promeni" namerava da "pamučna pluća" postavi početkom decembra u više gradova.

Uz peticiju pod nazivom "Istina o zagadjenju", RTS je predata i peticija "Stop rudniku litijuma. Rio tinto marš iz Srbije", sa više od 290.000 potpisa grdjana, sa zahtevom da se na programu RTS organizuje javna debata o Narodnoj inicijativi za zabrani iskopavanja litijuma i bora, koja je podneta Skupštini Srbije.

Manojlović je podsetio da je za tu inicijativu prikupljeno više od 38.000 potpisa, dovoljno da se predlog zakona o zabrani iskopavanja litijuma i bora razmatra u Skupštini, za šta su se "gradjani izborili tokom blokade puteva".

Kako je naveo, logično je da bi u javnoj debati učestvovali pokretači inicijative, a konstatovao je da predstavnici Vlade često istupaju na televizima sa nacionalnim frekvencijama "kao lobisti 'Rio Tinta' i 'kuvaju javnost' ", rekao je Manojlović, podsetivši na odluku Vlade o obustavljanju pripreme eksplotacije litijuma, iznudjene protestima gradjana koji su zahtevali da se odustane od toga radi očuvanja života u naseljima i prirode.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x