Lajčak i Eskobar se sastali sa predstavnicima Srpske liste

 Zvaničnici EU i SAD zaduženi za Zapadni Balkan, Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar, sastali su se danas u Severnoj Mitrovici sa predstavnicima Srpske liste, na kraju posete Kosovu.

Eskobar, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan, došao je na sastanak u pratnji ambasadora u Prištini Džefrija Hovenira (Jeffrey Hovenier), a potom je stigao i Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, koga je dočekao gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević.

Sastanku, zatvorenom za javnost, prisustvuju i predsednik Srpske liste Goran Rakić i gradonačelnici Zubinog Potoka, Zvečana i Leposavića, Srđan Vulović, Dragiša Milović i Zoran Todić, navodi portal KoSSev.

Lajčak i Eskobar su prethodna dva dana proveli u Prištini, gde su razgovarali sa zvaničnicima i opozicionim liderima, u vreme pojačanih tenzija zbog mera reciprociteta kosovske vlade koje se odnose na preregistraciju vozila sa srpskim tablicama i izdavanje ulazno-izlaznih dokumenata.

Posle jučerašnjih sastanaka, Eskobar je rekao da očekuje da će Beograd i Priština imati konkretan predlog za rešavanje pitanja registarskih tablica i ličnih dokumenata i da je i od srpske i od kosovske strane dobio garancije da će biti izbegnuti novi incidenti.

Predstavnici Srba iz četiri opštine na severu Kosova juče su usvojili deklaraciju u kojoj su upozorili na mogućnost napuštanja kosovskih institucija ako ne bude pronađeno rešenje za tablice i ulazno-izlazne dokumente.

Lajčak i Eskobar danas dolaze u Beograd, gde će razgovarati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i direktorom Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem.

Kosovska vlada je 29. juna odlučila da osobe, koje poseduju srpska lična dokumenta, od 1. avgusta mogu da uđu na teritoriju Kosova jedino uz izdavanje ulazno-izlaznih dokumenata, i da 1. avgusta počne obavezna preregistracija vozila sa srpskim tablicama na kosovske registarske oznake.

Pošto su Srbi postavili barikade na putevima na severu Kosova 31. jula, kosovska vlada je, na zahtev SAD, odložila do 1. septembra primenu mera reciprociteta prema Srbiji koje se odnose na lična dokumenta i registarske tablice.

Pozivajući se na izvor iz kosovske vlade, prištinski medij Klan Kosova javio je da su Lajčak i Eskobar od Kurtija juče zatražili da odloži primenu mera reciprociteta za još tri meseca.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x