Lajčak: Ispunjena moja očekivanja u vezi sa planom primene sporazuma

Izaslanik Evropske unije za dijalog Kosovo-Srbija Miroslav Lajčak rekao je danas da je došao na Kosovo da vidi kako Kosovo vidi plan implementacije evropskog predloga i da su na sastanku sa najvišim zvaničnicima Kosova ispunjena njegova očekivanja.

"Glavna svrha posete je da vidimo kako Kosovo vidi implementaciju. I ovaj susret je ispunio moja očekivanja u ovom kontekstu", rekao je Lajčak.
Izrazio je nadu da se plan implementacije i evropski predlog za dijalog Kosova i Srbije mogu finalizovati kao dokument 18. marta, na sastanku koji se očekuje između strana u Ohridu.

"Naš poslednji sastanak u Briselu je bio uspešan. Premijer (Aljbin) Kurti i predsednik (Aleksandar) Vučić složili su se da o sadržaju više nema potrebe da se razgovara. Tekst je već javan i svi znaju šta sadrži. Ali da bi to postao pravno obavezujući dokument, moramo se dogovoriti kako da ga primenimo. Moramo da znamo koji su koraci, njihove sekvence i vremenske linije. U suprotnom, to će biti samo politički dogovor, a ne formalni", rekao je Lajčak posle sastanka sa Kurtiem.

Ocenio je da je sastanak sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem na kojem se razgovaralo o primeni dokumenta bio konstruktivna, važna i veoma korisna diskusija.

Najavljuči susrete sa predstavnicima opozicije u Prištini i zvaničnicima u Beogradu, Lajčak je rekao da za sada ne može više govoriti o tome.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x