Lajčak očekuje da će se Kurti i Vučić susresti tokom jula

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izrazio je danas nadu da će se dijalog Kosova i Srbije na visokom političkom nivou nastaviti u julu.
Lajčak, koji na Kosovu boravi od 27. juna, rekao je da se i dalje radi na pripremi sastanka premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Na konferenciji za novinare u Prištini on je rekao da sastanak mora biti dobro pripremljen, jer nema svrhe da dvojica lidera dodju u Brisel i iznose kritike, već da približe stavove koji će dovesti do normalizacije odnosa.

Ljačak je rekao i da su Mapom puta za implementaciju energetskih sporazuma koja je usvojena 21. juna predvidjeni konkretni koraci koji će dovesti do pune implementacije ranije postignutih sporazuma iz 2013. i 2015. i napomenuo da je to izuzetno važan dokument.

Govoreći o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, Lajčak je rekao da je to obaveza Kosova i da se svi Briselski sporazumi moraju poštovati.

"Nije Brisel nametnuo (sporazum o Zajednici), Kosovo i Srbija su se dogovorili", podvukao je Lajčak.

Kada je reč o sporazumu o registarskim tablicama, Lajčak je naveo da postoji radna grupa koja je već predložila nekoliko predloga, ali da dve strane ipak nisu mogle da se dogovore oko rešenja.

"Ipak mislim da možemo naći politički dogovor po tom pitanju", rekao je on i dodao da je važno da se dogovori održavaju u dobroj atmosferi.

Lajčak se u okviru posete Kosovu sastao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem sa kojim je takodje razgovarao o primeni sporazuma o energetici, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru dijaloga.

Sastao se i sa liderima vodećih opozicionih stranaka, nakon čega je istakao da je politička inkluzivnost jako važna kada je reč o dijalogu Kosova i Srbije.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x