Članovi američkog Kongresa obećali da će pomoći Ukrajini da porazi Putina

Predsedavajuća Pretstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi pohvalila je danas hrabrost ukrajinskog naroda i obećala da će nastaviti američku podršku Ukrajini dok ne porazi Rusiju u izjavama posle nenajavljene posete Kijevu na čelu delegacije Kongresa.

Ona i još oko šest članova američkog Kongresa juče su u Kijevu održali trosatni sastanak sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i njegovim glavnim pomoćnicima.

Iz kabineta ukrajinskog predsednika Zelenskog ranije danas objavljen je snimak posete delegacije američkog Kongresa na čelu sa Nensi Pelosi. Poseta nije ranije bila najavljena. Oni su došli da procene potrebe Ukrajine u sledećoj fazi rata.

Pelosi je najviši američki zvaničnik koji je do sada posetio Kijev, pošto je treća u naslednom redu za eventualno preuzimanje funkcije predsednika SAD.

U obraćanju novinarima danas u Poljskoj, članovi delegacije su jednoglasno pohvalili dosadašnju ukrajinsku odbranu i ponudili dugoročnu vojnu, humanitarnu i ekonomsku pomoć, obećavajući da će SAD ostati uz Ukrajinu dok ne porazi Rusiju.

"Bili smo ponosni da mu prenesemo poruku jednistva iz Kongresa SAD, poruku u kojoj američki narod pokazuje koliko ceni njegovo vodjstvo i divljenje za narod Ukrajine na njihovoj hrabrosti", rekla je Pelosi u Poljskoj.

Poseta je usledila dva dana pošto je američki predsednik Džo Bajden zatražio od Kongresa 33 milijardi dolara za pomoć Ukrajini u borbi protiv Rusije.

"Ovo je vreme kada se ili zalažemo za demokratiju ili dozvoljavamo da autokratija vlada, rekao je kongresmen Gregori Miks, demokrata iz Njujorka.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x