'Lezeko': Samit EU-Zapadni Balkan može usvojiti nove metode proširivanja Unije

Susret lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana, koji u srži ima pitanje bezbednosti i otklanjanje zastoja u proširivanju, mogao bi se okončati usvajanjem predloga da se za postupak učlanjivanja primene nove metode ugrađivanja u etapama, tako da svako ispunjavanje uslova otvori pristup zamašnim strukturnim fondovima EU i dobijanjem opipljivih ekonomskih prednosti za sprovedene reforme, piše danas francuski privredni list "Lezeko".
Dnevnik francuskih poslovnih krugova ističe da je to predložio predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel s ciljem da se unese nova snaga u postupak proširivanja EU, uz opasku da je "tu reč i o tome da se ne ponove greške počinjene prilikom ulaska u članstvo Bugarske i Rumunije kojima su otvorena vrata EU, iako one za to nisu bile spremne".

Prema Mišelovom predlogu, o kojem se pored ostalih raspravlja na samitu, reč je o tome da se "sad prvenstvo da ugrađivanju Zapadnog Balkana" u strukture Unije, objasnio je i bivši direktor za proširivanje u Evropskoj komisiji Pjer Mirel.

"To bi bila pragmatična metoda koja bi sve uključila i učinila da postupak ka članstvu lakše prihvate javna mnenja (u EU) i da se brže smanjuje jaz koji je sve veći između kandidata za članstvo i članica Evropske unije", smatra Mirel.

"Lezeko" napominje da "dosad sporost procesa proširivanja nije stvarno izazivala neku brigu, posebno na zapadu Evrope", jer "izgledi da u članstvo uđe grupica raznorodnih zemalja, veoma siromašnih, korupcijom razjedenih i često sukobljenih unutrašnjim, etničkim ili verskim sukobima, uopšte nije izazivala oduševljenje, posebno u Francuskoj".

"Rat u Ukrajini je probudio savesti i postalo je hitno da se za EU čvršće ukotvi jugoistočni bok, tako što će mu se poslati snažna i nedvosmislena politička podrška da pripadaju liberalnoj i naprednoj Evropi", zaključuje "Lezeko".

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x